Logo hartvanzuidplas.nl
Simone Leentvaar (links) en Serena Rodenburg spreken fietsers aan. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
Simone Leentvaar (links) en Serena Rodenburg spreken fietsers aan. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)

Ludieke fietsersactie Valkendaal

  •   202 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Met een ludieke actie hebben bewoners van de Valkendaal afgelopen week aandacht gevraagd voor het fietsverbod dat op grote schaal wordt genegeerd in hun 'hofje'. Leden van de bewonerscommissie, de SP en handhavers van de gemeente hielden fietsers vrijdagmorgen 24 mei halt.

"Goed dat jullie deze actie organiseren", roept Hans Vogel, één van de bewoners van de seniorenappartementen, als hij zijn woning op de begane grond verlaat om een boodschap te doen. Als hij zijn deur uitstapt, staat hij meteen op straat.

"Dat is direct het probleem", zegt Simone Leentvaar, die voorzitter is van de bewonerscommissie. "Je wordt hier zo van de sokken gereden. Fietsers doen dat niet bewust, maar zorgen wel voor gevaarlijke situaties. Heel veel mensen hebben hier een rollator."

"Ik ben al een keer ondersteboven gereden", zegt Vogel. Volgens Leentvaar zijn het veel moeders met jonge kinderen op weg naar school en middelbareschooljeugd die de Valkendaal-route kiezen."

Op meerdere plekken in het hofje staan blauwe borden die aangeven dat het een voetgangerszone is. "De mensen weten heel goed dat ze hier niet mogen fietsen, maar ze doen het toch. En als je er iets van zegt, loop je het risico uitgescholden te worden of krijg je de opmerking dat in de hofjes ook niet geblowd mag worden, maar dat dat ook gebeurd."

Met de ludieke actie hopen Leentvaar en haar commissie fietsers bewust te maken van het gevaar en ongemak voor de oudere bewoners. "We doen dat op een vriendelijke manier. Fietsers krijgen als bedankje voor het luisteren een fietsbel met de tekst 'word wakker'."
Uitgerekend deze vrijdag blijven de meeste fietsers weg. "Ik zag er al een paar rechtsomkeert maken toen ze ons zagen staan", zegt SP-raadslid Serena Rodenburg. "Ik heb zelf vijf mensen aangesproken."

Leentvaar: "Er is net iemand bij de scholen gaan kijken en daar bleken heel veel klassen leeg te zijn. Dat verklaart dat het vanmorgen zo rustig was." Ze wil niet spreken van een mislukte actie. "We gaan dit zeker op een druk moment herhalen. We blijven er bovenop zitten."

Meer berichten