Logo hartvanzuidplas.nl
In het nieuwe gemeentehuis van Zuidplas gaat de ambtelijke organisatie vanaf 3 juni aan de slag. (foto: Judith Rikken, tekst Noelia Romero Cabrera)
In het nieuwe gemeentehuis van Zuidplas gaat de ambtelijke organisatie vanaf 3 juni aan de slag. (foto: Judith Rikken, tekst Noelia Romero Cabrera)

In Waddinxveen gebeurt het wél

  •   270 keer gelezen

Zuidplas/Waddinxveen - Medewerkers van het Sociaal Team van de gemeente Zuidplas blijken in het gloednieuwe, nog te openen gemeentehuis, niet veilig met persoonlijke gegevens van cliënten te kunnen werken vanwege het gebruik van flexplekken. Ook bij de gemeente Waddinxveen wordt in het nieuwe gemeentehuis - dat vorig jaar werd geopend - gebruikgemaakt van flexplekken, maar hier kan het Sociaal Team met 20 medewerkers wél gewoon terecht.

Volgens de gemeente Zuidplas was bij het ontwerp van het nieuwe gemeentehuis in Nieuwerkerk aan den IJssel - met nieuw werkconcept - onbekend hoeveel invloed de vorig jaar ingevoerde Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) zou hebben. Wethouder Daan de Haas: "Er zijn ook geen voorbeelden van soortgelijke situaties, met nieuwbouw, flexplekken en een sociaal team in één gemeentehuis."
Buurgemeente Waddinxveen betrok echter vorig jaar maart een nieuw pand, waarin flexwerken centraal staat, waardoor het pand bijna de helft kleiner (nu 2400 m2) kon worden dan het vorige. Er is variatie in de werkplekken. Er zijn zowel flexplekken in grote en minder grote ruimtes, maar ook solo- of concentratieruimtes en teamruimtes. Daarnaast zijn er afgesloten belplekken. Werknemers kunnen zelf de meest passende flexwerkplek kiezen, afhankelijk van het werk dat ze doen. De keuze voor deze verschillende werkplekken zijn tevoren, bij het bouwontwerp, gemaakt.
Een in de AVG gespecialiseerd team heeft volgens gemeente Waddinxveen ook de werkprocessen onder de loep genomen. Waar nodig zijn die aangepast of aangescherpt.
Vergaderingen van het Sociaal Team - dat hulp en ondersteuning biedt aan inwoners van alle leeftijden met een hulpvraag over bijvoorbeeld het gedrag van een kind of over financiële problemen - vinden in Waddinxveen plaats in een van de vergaderruimtes van het gemeentehuis. De dossiers van het Sociaal Team, zowel die op papier als digitaal, zijn afgeschermd, waardoor alleen teamleden ze kunnen inzien. Werkoverleg, methodische werkbegeleiding en bespreking van individuele gevallen wordt in een vergaderruimte gedaan; die bijeenkomsten zijn daarmee afgeschermd van collega's of anderen.
In Zuidplas blijkt het concept van flexwerken te botsen met de eisen rondom de AVG. Ambtenaren van verschillende afdelingen gaan in het bijna 3500 m2 grote pand door elkaar heen werken, waardoor anderen kunnen meeluisteren en meelezen. Omdat dat een probleem is voor het Sociaal Team, dat met persoonlijke gegevens van cliënten werkt, gaat het operationele deel van dat team (27 van de 50 medewerkers) nu werken op een andere locatie. Daarmee zit tot teleurstelling van de gemeenteraad niet de gehele gemeentelijke organisatie op één plek, wat juist - naast het beter waarborgen van privacy - de bedoeling van nieuwbouw op Raadhuisplein 1 was.
Volgens een woordvoerder van gemeente Zuidplas gaat iedereen die op de loonlijst van de gemeente staat wel degelijk werken in het nieuwe gemeentehuis. Het gaat daarbij om de Wmo-consulenten. Het deel van het Sociaal Team dat níet bij de gemeente in dienst is - dat zijn 27 ingehuurde sociaal werkers die onder de externe partij Voortouw vallen - gaan werken vanaf Raadhuisplein 2, aan de overkant van het plein.
"Verder benadrukken wij", zo voegt de woordvoerder nog toe, "dat alle inwoners - ook die met een hulpvraag - op Raadhuisplein 1 worden ontvangen en niet op Raadhuisplein 2. De borden met logo van de gemeente Zuidplas op de gevel van Raadhuisplein 2 zullen worden verwijderd."

Meer berichten