Logo hartvanzuidplas.nl
Steyn van Leeuwen staat klaar om het op te nemen tegen de wereldkampioen panna. (Door Erik van Leeuwen)
Steyn van Leeuwen staat klaar om het op te nemen tegen de wereldkampioen panna. (Door Erik van Leeuwen)

90-jarig Groeneweg koestert oude waarden

  •   180 keer gelezen

VOETBAL
Zevenhuizen - Precies een minuut hield Groeneweg-sterspeler Robin Zuierveld het in de pannakooi uit tegen de wereldkampioen panna. De Zevenhuizense club regelde bij het 90-jarig bestaan geen dure jubileumwedstrijd, maar 'doodnormale' spelletjes.

Het is warm, héél warm op het tweede kunstgrasveld waar alle spelletjes zijn opgesteld. De selectiespelers ontfermen zich over een jeugdteam, waarmee ze één voor één de spelletjes aflopen. Mario van Dieren en Rick Willemsen staan met hun team bij de snelheidsmeter. Er moet zo hard mogelijk op doel worden geschoten. Willemsen, die twee weken geleden is geopereerd, bedankt voor het eer, Van Dieren wil wel even 'rossen'. Zijn kanonskogels halen 69 kilometer per uur. De Groeneweg-jeugd 'rost' mee. "Voor die jonge gasten is dit geweldig. Op die leeftijd kijken ze nog tegen een speler van het eerste of tweede op", zegt voorzitter Ed Roos even later terwijl de jubileumloterij draait. Voor Roos is het jubileum bijzonder, omdat de 'Roosjes' vijftig jaar aan het bewind zijn op sportpark Van 't Verlaat. Zijn vader, Adriaan, was 42 jaar voorzitter. "Ik ben bezig aan mijn negende seizoen. Ik ben daar best trots op."
"Ik heb een tijdje geleden voor de gekkigheid gezegd: bij het 100-jarig bestaan treed ik af en kan mijn zoon het overnemen. Hij is nu 23, dus in theorie kan het", lacht hij. "Maar het is niet zo dat in de statuten staat dat er een bloedlijn moet zijn, hoor."
In een halve eeuw twee voorzitters zegt veel over Groeneweg. Ledenvergaderingen zijn doorgaans zo gepiept en Roos kan zich niet één vergadering herinneren waar de gemoederen hoog opliepen. Het huidige bestuur is qua samenstelling al jaren hetzelfde. "Van mijn vader weet ik dat toen hij zich kandidaat stelde voor het voorzitterschap er gedoe was. Er was namelijk nog een kandidaat." Onder de huidige voorzitter ging het de laatste jaren voor de wind. Het ledental is fors gegroeid (circa 630) en de prestaties werden steeds beter. De bescheiden dorpsclub is inmiddels een trotse dorpsclub geworden. Het eerste elftal speelt in de eerste klasse, het tweede volgend seizoen in de reserve hoofdklasse. Al even stabiel is de club met een hoofdtrainer. Roos mag dan negen seizoenen geleden voorzitter zijn geworden, hij hoefde slechts één keer een sollicitatiegesprek te voeren. "In mijn eerste seizoen nam Milco Kruysse in oktober ontslag. Henny de Jong maakte mij attent op René van Beek. 'Die zou wel eens heel goed bij Groeneweg kunnen passen', zei hij. Dat klopte." Jaren later is Van Beek nog trainer. Uiteraard was hij er zaterdag ook. "Kijk eens goed om je heen", reageert hij als hem wordt gevraagd waarom hij zo lang bij Groeneweg is. "Dit is een familieclub, deze club straalt warmte uit." Bij het behalen van het kampioenschap in de tweede klasse vierde de hele club mee. "Maar als het minder gaat, gaan ze hier niet hijgerig lopen doen." Hij staat als streng doch rechtvaardig bekend. Op deze jubileumdag knijpt de oefenmeester een oogje dicht als zijn spelers een biertje meer nemen. "Als ze er morgen maar zijn. Om half twaalf trainen." De nacompetitie staat immers voor de deur. "Ik hoop dat we er in blijven en anders maar niet", reageert Leon van Vliet, die tegenwoordig assistent-trainer is. Van Vliet, 23 jaar speler van Groeneweg 1, voetbalde met Jan Monster. "De beste speler die we hier hebben gehad. Als zijn knieën het hadden gehouden, was niet Robbie de Wit maar hij van Utrecht naar Ajax gegaan." Over vertrekken gesproken: de kans dat Groeneweg het eeuwfeest op een nieuw complex viert, groeit. "Ik hoop het", meent Roos. Er wordt gesproken met de gemeente. "We hebben het idee geopperd wat meer op te schuiven naar de grenzen van wat straks het Vijfde Dorp moet worden. De kans daarop is echter nul. Dat heeft te maken met grondposities, heb ik me laten vertellen." Wel in beeld is wat in de volksmond de 'eagle-driehoek' wordt genoemd. Roos wil vier kunstgrasvelden. "En een gebouw waarin je de mogelijkheid hebt energiezuinige maatregelen te nemen."

Meer berichten