Logo hartvanzuidplas.nl
Met een beschermende handschoen aan gingen veel senioren op de foto met één van de roofvogels. (foto: pr)
Met een beschermende handschoen aan gingen veel senioren op de foto met één van de roofvogels. (foto: pr)

Roofvogels en sigaren voor Moordrechtse senioren

  •   88 keer gelezen

Moordrecht - Uitgelaten en een tikje gespannen vertrokken twee bussen vol Moordrechtse senioren woensdag voor het jaarlijkse uitje. Waarheen het 'schoolreisje' ging bleef een verrassing. De bestemming bleek de woonplaats van de Engelse valkenier Richard Hamond, die Valkenswaard het Valkerij en Sigarenmakeri Museum bezorgde.

Na koffie met vlaai doken de senioren de geschiedenis in en kregen praktijkles van echte valkeniers. Het Valkerij Museum gaf een beeld van de valkerij in de periode 1650-1850, waarin koningen en hoge adel hun gasten vermaakten met het 'vederspel'. De senioren leerden dat het kapje dat de afgerichte vogel op zijn kop draagt een huif, de vangplaats de legge, het rek waarop hij wordt vervoerd een cagie, de riem waarmee de roofvogel wordt vervoerd een langveter en dat de kunstprooi een loer heet, waar de uitdrukking 'iemand een loer draaien' vandaan komt.

Het Sigarenmakerij Museum toonde de ontwikkeling van de sigarenmakerij in Valkenswaard vanaf 1865 tot de neergang. De schakel tussen Valkerij en Sigarenmakerij bleek de rijke Engelse valkenier Richard Hamond, die ooit in Valkenswaard woonde. Bij zijn overlijden in 1845 liet hij een kapitaal van 24.000 gulden na aan Jan van Best, die het in 1865 gebruikte om er een sigarenfabriek mee te starten. De senioren weten nu dat oorspronkelijk de tabak uit Amerika komt en de beste tabak uit Indonesië, Brazilië en Cuba.
De geur van de sigaar is uit Valkenswaard verdwenen, maar niet uit het museum. Die konden de senioren nog opsnuiven. De gereedschappen, werktuigen, machines en attributen van de sigarenindustrie zijn in Valkenswaard bewaard gebleven, constateerden de Moordrechtenaar die ook zagen hoe één van de weinige nog overgebleven sigarenmakers een tabaksblad strippen (de hoofdnerf verwijderen) en het dekblad (buitenste blad) om de tabak uit de vormenpers aanbrengen.
Dorpswethouder Jan Willem Schuurman en harmonie KNDA ontvingen de opgetogen groep bij terugkomst in Moordrecht.

Meer berichten