Logo hartvanzuidplas.nl
De Dordtse lachebek is een echte sportliefhebber. "Alles wat topsport is, vind ik leuk."
De Dordtse lachebek is een echte sportliefhebber. "Alles wat topsport is, vind ik leuk."

Jubilerend Groeneweg geniet van René van der Gijp

  •   60 keer gelezen

Zevenhuizen – Noem René van der Gijp gerust kampioen relativeren. Als eregast op de jubileumavond van voetbalvereniging Groeneweg toonde hij dat weer eens. In het Dekker Trade Centre in Zevenhuizen luidde zijn boodschap vorige week dinsdagavond: ga jezelf niet te belangrijk vinden, doe maar normaal. "Ik heb er zoveel zien struikelen."

Voetbalvereniging Groeneweg werd vorige week dinsdag precies 90 jaar geleden opgericht. Reden voor een feestje voor sponsors en introducées, in aanloop naar het grote jubileumfeest voor alle leden van afgelopen zaterdag. Naast lekkere hapjes en een rad van fortuin met prijzen, was er een optreden van de hoofdgast: oud-voetballer en voetbalanalist René van der Gijp. Bekend van het televisieprogramma Veronica Inside.
Het publiek kreeg waar het op hoopte. Interviewer Jan Dirk Stouten was de 'aangever' voor de juiste voorzetten en 'Gijp' kopte ze moeiteloos in. Een voor een kwamen helden uit het voetbalwereldje van vroeger en nu voorbij. Van Ronaldo tot Ruud Gullit, van Barry Hughes tot Louis van Gaal en van Wim Kieft tot Dirk Kuyt.
Van der Gijp is meester in het weer met beide benen op de grond zetten van juist die beroemdheden. Hij observeert wat succes allemaal met hen doet. Vooral door mensen om hen heen. "Ruud Gullit was in z'n topjaren in staat om als hij ergens een Jezus- en Mariabeeld zag te vragen waarom hij er niet tussenin hing", chargeert hij. Over Dirk Kuyt: "Die praat vooral over zichzelf." En over het gedrag van stervoetballer Ronaldo: "Kun je het zo'n jongen kwalijk nemen dat hij in zichzelf gaat geloven met zoveel gekke mensen om zich heen die de hele dag zeggen hoe geweldig hij is?"
'Gijp' kijkt er vaak met stijgende verbazing naar. Niet alleen naar voetbal trouwens. Ook naar Matthijs van Nieuwkerk in DWDD bijvoorbeeld. "Matthijs maakt mensen groter dan ze zijn. Daar moet je vooral niet in gaan geloven."
Relativeren is z'n kracht. Maar de Dordtse lachebek is ook een echte sportliefhebber. "Niet alleen voetbal. Ook Dafne Schippers, volleybal, noem maar op. Alles wat topsport is, vind ik leuk." (Peter Schilthuizen)

Meer berichten