Logo hartvanzuidplas.nl

Minder afval wat raad betreft niet tegen elke prijs

  •   82 keer gelezen

Zuidplas – De kans is groot dat Zuidplas de doelstelling om de hoeveelheid restafval per persoon terug te brengen tot 75 kilo volgend jaar nog niet gaat halen. De invoering van nieuwe maatregelen kost tijd.

Vorig jaar was de gemiddelde hoeveelheid restafval per persoon nog 116 kilo. Volgens wethouder Jan Willem Schuurman doet Zuidplas het in de regio goed. "We hebben een tijd eerste gestaan, en willen de koppositie graag weer overpakken", zo zei hij vorige week in de gemeenteraad.

De gemeente onderzoekt nieuwe mogelijkheden en innovaties om tot verdere vermindering te komen. "Zo is er een partij in beeld die zich bezighoudt met inzameling van hygiënisch afval." Daaronder vallen babyluiers en incontinentie-materiaal. Nu komt dit afval nog in het restafval terecht. Inwoners wordt binnenkort gevraagd naar hun bevindingen met en aanbevelingen voor afvalinzameling.

De partijen in de raad drongen bij de wethouder aan op een oplossing voor het gft-afval bij hoogbouwflats en appartementen. Bewoners hebben niet de groene bak die bewoners van laagbouwwoningen wel hebben. Schuurman gaf echter aan dat het gevonden gft-afval in het restafval bij flatbewoners niet hoger is dan bij andere huishoudens. "De groene bak in Zuidplas wordt vooral gebruikt voor groenafval", concludeerde de wethouder daaruit.
Het CDA hield bij monde van Tinet de Jonge (CDA) een pleidooi voor plasticcontainers. "Inwoners willen graag afval scheiden. Het CDA vindt dat dit zo toegankelijk mogelijk moet zijn voor hen. Daarom pleiten wij opnieuw voor plasticcontainers binnen onze gemeentegrenzen. We begrijpen het argument dat hier ook misbruik van gemaakt wordt, anderzijds staan er ook kledingcontainers. Wellicht is het mogelijk om de containers te plaatsen op locaties waar veel mensen komen en waar de container alleen overdag geopend is om zo dat misbruik te voorkomen."
Serena Rodenburg (SP) vroeg aandacht voor de frequentie van het ophalen van plastic afval. "Voor veel mensen is twee weken wachten erg lang. Het gaat ruiken."
Volgens De Jonge (CDA) zit Zuidplas met het principe 'de vervuiler betaalt' op de goede lijn. Aart Slobbe (ChristenUnie/SGP) waarschuwde wel om een goede balans te houden tussen het vaste en variabele tarief. "Anders dreigt afvaltoerisme of gaat afval gedumpt worden."

Alle partijen waren ook duidelijk over de kosten. "We willen voorkomen dat, om die 75 kilo maar te halen, er een buitenproportioneel prijskaartje gepresenteerd wordt aan onze inwoners", gaf De Jonge de stemming weer. (Erik van Leeuwen)

Meer berichten