Hoe lang duurt het voordat een kikkervisje achterpootjes krijgt? (foto: Marlonneke Willemsen)
Hoe lang duurt het voordat een kikkervisje achterpootjes krijgt? (foto: Marlonneke Willemsen)

Groei in beeld gebracht

Algemeen 608 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel/Rotterdam - Hoe lang duurt het voordat een kikkervisje achterpootjes krijgt en op welke leeftijd gaan de oogjes van een jonge kanarie open? Antwoorden op deze en andere vragen worden in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam in beeld gebracht, in de expositie 'Groei' van de Nieuwerkerkse fotograaf Marlonneke Willemsen.

Vijf jaar geleden begon Willemsen met het vastleggen van de ontwikkeling van jonge dieren in de eerste weken van hun leven. Eerst fotografeerde zij 'klassieke' huisdieren, zoals hond, kat en cavia, later breidde ze haar project uit met vogels, vissen, reptielen, amfibieën, insecten en weekdieren zoals postduif, pantsermeerval, rouwgekko, pijlgifkikker, wandelende tak en het slakje Clea helena.
In een geïmproviseerde studio met een witte achtergrond maakt Willemsen per diersoort acht foto's; de eerste opname vlak na de geboorte of het uitkomen van het ei. Afhankelijk van hoe snel de diersoort groeit, fotografeert ze hierna met een vaste interval. De foto's laten systematisch en in close-up zien hoe ingrijpend het uiterlijk van de dieren in de eerste levensweken verandert, en ook dat ze in korte tijd fenomenaal kunnen groeien. Hiervoor werkte de Nieuwerkerkse samen met professionele kwekers en fokkers. De meest recente groeireeksen die worden geëxposeerd, zijn afkomstig uit de Nederlandse, vrije natuur: groot koolwitje en bruine kikker.
De tentoonstelling is te zien tot en met 1 september. Voor meer informatie: info@mawproductions.nl