Logo hartvanzuidplas.nl
De leefomgeving van de molen, ook een 'echt stukje Nieuwerkerk' wordt in de plannen opgenomen. Rien Maaskant bepleitte dat. (foto: Hans de Kroon)
De leefomgeving van de molen, ook een 'echt stukje Nieuwerkerk' wordt in de plannen opgenomen. Rien Maaskant bepleitte dat. (foto: Hans de Kroon)

'Echt stukje Nieuwerkerk' weer stap dichterbij

  •   113 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - De gemeente is bezig de laatste hindernissen weg te nemen voor de Zelling Onderneming. Aan de oevers van de Hollandsche IJssel aan de Groenendijk en Kortenoord moet een nieuwe wijk verrijzen van 60 woningen. "Een echt stukje Nieuwerkerk aan de IJssel", aldus wethouder Jan Hordijk.

Het plan voor herontwikkeling van de Zelling Onderneming bestaat uit een mix van woningen en een appartementsgebouw, mét vrij uitzicht over de Hollandsche IJssel. In het appartementencomplex wil de ontwikkelaar 19 appartementen realiseren met een parkeergarage in het souterrain. De woningen zijn onderverdeeld in 32 rijwoningen en 9 geschakelde 2-laagse villa's. Ook die bewoners krijgen vrij uitzicht over het water. Aan de dijkzijde komt een park. Met de ontwikkeling van het plan komt een einde aan een lange aanloop. Zeven jaar geleden sneuvelde een ander plan. Sindsdien ligt het terrein, waar voorheen onder andere vleesverwerkend bedrijf Molendijk zat, braak. Het lint van woningen loopt door tot café Rustwat. Ook het voormalig terrein van Van Vliet maakt deel uit van de ontwikkeling. "Er is hard aan gewerkt", zei wethouder Jan Hordijk over het plan. Vooral op het gebied van geluid lag er een uitdaging. Doordat de nieuwe woonwijk grenst aan een bedrijventerrein kan niet worden gegarandeerd dat de geluidsoverlast binnen de wettelijke normen valt. De commissie Ruimtelijke Ordening wilde dan ook een 'dichtgetimmerd plan' met maatwerk. Die toezegging deed Hordijk. Toekomstige bewoners zullen bij de koopovereenkomst een clausule vinden dat zij komen te wonen in een gebied waar lawaai kan voorkomen. "We willen dat bewoners vooraf weten waar zij gaan wonen", liet projectleider Nico van Dixhoorn weten. Dat is ook de nadrukkelijke wens van de bedrijven. "Ze willen voorkomen dat er gedoe ontstaat over geluidsoverlast." Bewoners van De Britten hebben moeite met de plannen. Zij zien de geplande uitritten liever op een andere plek. Daarnaast is het appartementengebouw volgens hen te massaal. Zij pleitten bij de commissie voor een woonlaag minder. "Wij kijken straks tegen de Chinese muur aan", vond Bianca van der Zee. "Dat er gebouwd wordt prima, maar het gaat nu ten koste van ons woongenot." De gemeente heeft al aanpassingen gedaan. Van Dixhoorn: "Er komt meer groen tussen de woonblokken en we bekijken andere alternatieven." Dat lijkt voldoende voor de politieke partijen, die het standpunt huldigen dat de plannen om te bouwen al van jaren geleden zijn. "U heeft geluk gehad dat het terrein nu braak ligt", meende Jan Baas (SP). Jos Wiegman (VVD): "Dit is vele malen beter dan firma Molendijk, waar een geur van afkwam om U tegen te zeggen." Wiegman was het met zijn wethouder eens dat er vaart in het dossier moet blijven. "We moeten het ijzer smeden als het heet is. We zijn hier al sinds 1986 mee bezig." In de plannen wordt ook rekening gehouden met de leefomgeving van de molen op Kortenoord. Bestuurslid Rien Maaskant vroeg daar specifieke aandacht voor. (Erik van Leeuwen)

Meer berichten