Elsemieke Kin had, in tegenstelling tot de winnaar van de 10 kilometer, weinig oog voor haar omgeving.
Elsemieke Kin had, in tegenstelling tot de winnaar van de 10 kilometer, weinig oog voor haar omgeving.

Konijntjes kijken én winnend over de streep

Algemeen 952 keer gelezen

Zevenhuizen – De Rottemerenloop beleefde zaterdag zijn dertigste editie. In de unieke sfeer van het Rottemerengebied had zelfs de winnaar oog voor de omgeving.

Door Erik van Leeuwen

Vlak na de huldiging glom Tim Baas van oor tot oor. "Wat een geweldige loop is dit!", riep de winnaar uit. Hij toonde zich wildenthousiast over de Rottemerenloop. "Ik woon zelf in Den Haag, in de stad. Huizen, huizen en huizen. Ik heb echt mijn ogen uitgekeken. De natuur hier is prachtig. Ik heb zelfs konijntjes zien huppelen."

De 37-jarige winnaar van de tien kilometer (36.53) komt sowieso graag bij de Rottemeren. "Eerder dit seizoen heb ik de Rottemerenloop van AV De Kieviten in Bleiswijk gewonnen. Blijkbaar maakt deze omgeving bij mij krachten vrij."

De nummers één en twee van het koningsnummer, de 15 kilometer, hadden vooral oog voor zichzelf. Menno Lieven (Capelle aan den IJssel, 37) en Maarten van Veen (Rotterdam, 48), beiden gerespecteerde atleten, vonden elkaar na afloop in een onderonsje. De Paul&Paul Lions Rottemerenloop pasten voor beiden in een revalidatieprogramma. "Ik heb kinkhoest gehad," zei Van Veen. "Anderhalve maand geleden kon ik nog geen anderhalve kilometer hardlopen. Mijn conditie was echt nul. Gelukkig zit ik nu in de laatste fase."
Lieven gaf aan herstellende te zijn van een enkelblessure. "Helemaal fit ben ik nog steeds niet, maar het was voldoende om op zeventig procent mee te doen."
Van Veen, inwoner van Nesselande, besloot pas op het allerlaatste moment zijn hardloopschoenen op te zoeken. "Ik voelde me best goed vanmorgen. Ik had gelezen dat de Rottemerenloop er was en ben als de wiedeweerga in de auto gestapt en hierheen gekomen. Het leuke is dat dit mijn trainingsrondje is. Het was letterlijk lopen in mijn eigen achtertuin."

'We willen meer lopers omdat er dan meer geld naar goede doelen kan'

Waar Van Veen elk metertje asfalt en elk bruggetje in de Rotte kent, daar had Elsemieke Kin moeite om het juiste spoor te vinden. "Ik heb donderdag een baanwedstrijd gehad. Drie kilometer, dat ging erg lekker. Ik wilde kijken of ik op de weg ook zo goed zou zijn. Niet dus."

Kin (29) won weliswaar de vijf kilometer, maar deed dat volgens haarzelf in een teleurstellende tijd: 19.10. "Ik kan echt veel sneller. Zeventien kilometer per uur gemiddeld moet ik kunnen halen. Ik kwam niet echt in mijn ritme. Dan was het weer wind tegen, dan werd mijn ritme gebroken door een bruggetje."
Konijntjes had ze onderweg ook niet gezien. "Ik ben wel behoorlijk hoge luchtvochtigheid tegen gekomen."

Lieven, de nummer twee van de 15 kilometer, sprak juist van ideale omstandigheden. "Dit was om te lopen top."

Dick van der Poort, namens de Lions uit Zevenhuizen organisator van de Rottemerenloop, sprak vorig jaar nog de hoop uit dat voor de dertigste editie een sprongetje gemaakt zou kunnen worden met het aantal lopers. "We komen maar niet over die driehonderd heen", moest hij na afloop concluderen. "Dat is gek, want zoveel mankeert er volgens mij niet aan. Iedereen is te spreken over de faciliteiten bij de Koornmolen en iedereen is lovend over het parcours."

"We willen graag meer lopers, omdat er dan meer geld naar de goede doelen kan. Aan de andere kant: de kleinschaligheid van dit evenement is ook meteen een kracht. Iedere loper die zich hier aan de finish meldt, hoort zijn of haar naam noemen."