Financieel resultaat Vijfde Dorp onvoldoende voor provincie en Rotterdam
Logo hartvanzuidplas.nl
Foto: Judith Rikken
Vijfde Dorp

Financieel resultaat Vijfde Dorp onvoldoende voor provincie en Rotterdam

  •   keer gelezen

Zuidplas – De provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam gaan niet akkoord met de plannen voor een Vijfde Dorp in Zuidplas. De twee grootaandeelhouders in de Grondbank Zuidplaspolder vinden het financieel resultaat onvoldoende en dringen aan op meer woningbouw.

Door Erik van Leeuwen

Wethouder Jan Hordijk zei woensdag voorafgaand aan de raadsvergadering over het concept ontwikkelvisie van het middengebied dat 'het college heeft moeten constateren nu de plannen de eindfase ingaan, de financiën een dominante rol gaan spelen'.

"We bevinden ons nu in een spannende fase met onze partners. De gemeente Rotterdam en de provincie Zuid-Holland hebben het signaal gegeven dat ze het niet eens zijn met de financiële effecten voor de Grondbank."

De provincie en Rotterdam hebben beide een aandeel van veertig procent in de Grondbank. Zuidplas doet voor negen procent mee, Gouda en Waddinxveen staan voor respectievelijk zes en vijf procent in de boeken. Als grond niet wordt ontwikkeld, draaien deze partijen voor hun aandeel op voor de verliezen.

Hordijk zei ook dat de provincie en Rotterdam het belangrijk vinden tempo te houden bij de ontwikkeling van de plannen.

In het concept ontwikkelvisie van de gemeente Zuidplas wordt uitgegaan van een startomvang van vierduizend woningen in de noordoostelijke hoek van het middengebied van de Zuidplaspolder. Het nieuwe dorp, waarvoor nog geen naam is, moet met auto, fiets en openbaar vervoer makkelijk bereikbaar zijn. Een ander uitgangspunt van de gemeenteraad is dat het een dorp in het groen moet worden. Dat landschappelijke karakter wordt onderschreven door de provincie en Rotterdam, maar de invulling ervan wijkt behoorlijk af van wat Zuidplas voor ogen heeft.

De twee partijen willen vooral een financieel gunstig resultaat zien. Als dat niet met vierduizend woningen kan, moet dat met meer. In de plannen is al rekening gehouden met organische doorontwikkeling van het Vijfde Dorp en eventuele woningbouw op een andere locatie in het middengebied.

De angst van de gemeenteraad is dat Zuidplas de regie kwijtraakt. "Het is een enorm complex verhaal", zei Hordijk. De eis van Rotterdam voor dertig procent sociale woningbouw bemoeilijkt de opgave van Zuidplas. Daardoor wordt het vrijwel onmogelijk – sociale woningbouw kost geld, vrijemarktwoningen leveren geld op – om een sluitende business-case te presenteren.

Meer berichten