Logo hartvanzuidplas.nl
Met eigen auto's trekken Peter Alkemade en zijn collega's er met de gasten een paar keer per jaar op uit.
Met eigen auto's trekken Peter Alkemade en zijn collega's er met de gasten een paar keer per jaar op uit. (Foto: Judith Rikken)

Kwart eeuw op pad met ouderen uit Zevenhuizen en Moerkapelle

  •   300 keer gelezen

Zevenhuizen - Je hoeft niet ver uit de buurt te gaan, om even uit de sleur te zijn, weet voorzitter Peter Alkemade van De Zonnebloem, afdeling Zevenhuizen/Moerkapelle. Het 25-jarig bestaan van de afdeling wordt donderdag 27 juni dan ook om de hoek gevierd: aan de Rotte, met koffie, gebak, een lunch en activiteiten die nog even geheim moeten blijven.

Zevenhuizenaar Alkemade (70) werd 13 jaar geleden voorzitter van De Zonnebloem. Binnenkort wisselt hij stuivertje met secretaris Piet van der Berg. "Mijn termijn als voorzitter zit erop. Iemand anders moet het nu overnemen. Maar ik blijf veel taken gewoon doen, hoor. Ik ga ook mee naar bijna alle activiteiten, om te rijden en te sjouwen. Het is echt hobby."
Alkemade heeft dan ook geen enkele reden om te mopperen. waar andere maatschappelijke organisaties vaak verlegen zitten om vrijwilligers, heeft zijn afdeling er nog steeds voldoende om de activiteiten van De Zonnebloem voor mensen met een lichamelijke beperking uit te voeren en begeleiden. "We hebben 45 wat wij 'gasten' noemen, en 21 vrijwilligers. Het overgrote deel - 17 - dames, en 4 heren. Ook wij worden natuurlijk een dagje ouder, dus nieuwe vrijwilligers zijn zeker welkom, maar de gemiddelde leeftijd ligt bij ons nog altijd vele jaren lager dan bij collega-afdelingen."
In het gezelschap gasten zitten zo'n 8 mensen in een rolstoel, lopen er veel met een rollator, een paar met een stok en enkelen nog zonder hulpmiddelen. "Vroeger was dat anders. Toen kon je al met De Zonnebloem mee als je 65 was. Het aantal gasten is de afgelopen jaren bewust met de helft teruggebracht. Als je 4 dochters in het dorp hebt wonen en een heleboel kleinkinderen en 2 keer per dag bezoek krijgt, dan behoor je niet tot de doelgroep. We wijzen steeds vaker mensen af als ze nog 'te goed' zijn en een prima eigen netwerk hebben."
De bijna 50 gasten van nu - 'de meesten zijn dik boven de 80' - worden regelmatig thuis bezocht en gaan een paar keer per jaar mee op een uitje of naar een bijeenkomst in het thuishonk bij 'de vogeltjesclub'. Het eerstvolgende feestje is morgen, bij De Roerdomp, om een kwart eeuw gezelligheid te vieren. (Judith Rikken)

Meer berichten