Logo hartvanzuidplas.nl
Foto: Erik van Leeuwen

Dankbaarheid en ongeëvenaard plezier bij G-Olympics

  •   79 keer gelezen

Moordrecht – Het plezier droop er woensdag vanaf bij de deelnemers aan de G-Olympics in Moordrecht. Voor de zevende keer organiseerde Sportstichting Zuidplas de sport- en spelmiddag voor mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking. "Dit evenement staat als een huis", aldus wethouder Jan Verbeek.

Als IJsselvogels-korfbalgoeroe Wim Slingerland vraagt wie wil proberen de bal door het mandje te gooien, steekt Laura haar vinger op. Ze heeft nog geen twee pogingen ondernomen of ze is ervan overtuigd dat korfbal de sport voor haar is. "Maar ik neem wel even die lagere paal." Als ze raak gooit, volgt een high five met Slingerland. "Als je ziet hoeveel plezier en lol iedereen heeft, kan je dag niet meer stuk", zegt Slingerland. "De dankbaarheid die deelnemers tonen is ongeëvenaard."

IJsselvogels is niet alleen gastheer van de G-Olympics, maar heeft zelf ook een G-afdeling, zeventien fanatiekelingen groot. "Een verrijking voor je vereniging", zegt Christa van Adrichem. "We hebben vijf trainers. Deze groep vraagt om wat meer aandacht. De één rent en vliegt, de ander beweegt pas als de trainer het zegt."
Wethouder Jan Verbeek, die na afloop met Sportstichtingdirecteur Carlo Trumpi alle tachtig deelnemers een 'Olympische' medaille omhangt, stelt tevreden vast dat de G-Olympics in Zuidplas uitgegroeid zijn tot een volwaardig evenement. In zijn eerste periode als wethouder vond hij het belangrijk dat er naast een sportdag voor alle basisschoolleerlingen ook een sportfestijn voor, toen nog alleen kinderen met een beperking, kwam. "We zijn klein begonnen, op het oude complex van CKV Nieuwerkerk. Intussen doen ook de volwassenen mee", zegt hij.
"Bewegen voor deze doelgroep is enorm belangrijk", zegt Ger Rijsbergen, ambassadeur van de Dirk Kuijt Foundation, die de G-Olympics financieel ondersteunt. "De lichamelijke conditie wordt beter en het is goed voor de integratie in de samenleving."

Het liefst ziet Verbeek iedereen die het kan, aan het sporten. "Daarom ook hebben we met de gemeenten in Midden-Holland een sportcoördinator aangesteld. Als verenigingen een aanmelding krijgen en ze hebben zelf geen G-team, dan kan de sportcoördinator de club in contact brengen met een vereniging die dat wel heeft."

Meer berichten