Doel van de Experience: bezoekers nog verliefder maken op de Zevenhuizerplas. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
Doel van de Experience: bezoekers nog verliefder maken op de Zevenhuizerplas. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)

De Zevenhuizerplas is de Nachtwacht onder de plassen

Algemeen 962 keer gelezen

Zevenhuizen – Om de enorme diversiteit en rijkdom van de Zevenhuizerplas te laten zien werd zaterdag voor de eerste keer de Zevenhuizerplas Experience gehouden. "Deze plas heeft écht alles."

Eric Kortlandt haalt zijn telescoop tevoorschijn. Op het eiland tegenover het strand van Lake7 heeft hij lepelaars hoog in de bomen gespot. "Kijk, zie je ze zitten? In totaal zitten er vijf nesten. Dat is uniek, zeker zo dicht bij een metropool als Rotterdam."
Kortlandt, werkzaam als bioloog, is de initiatiefnemer van de Zevenhuizerplas Experience. Hij vindt dat in en rond de bij zandwinning ontstane plas een uniek stukje natuur is ontstaan. "Met een dag als vandaag hopen we dat ook regelmatige bezoekers dat beseffen. Dit is een plek waar recreatie en natuur op een perfecte manier samenkomen."
De hele dag zijn activiteiten gepland die te verdelen zijn in educatie - natuursafari's bijvoorbeeld - creatieve workshops (zandkastelen bouwen), exposities, informatie over de plas en watersport, zoals snorkelen, suppen en kanoën. Alles met het doel om de bezoekers nog een beetje verliefder te maken op de Zevenhuizerplas. "Zie je hoe kraakhelder het water is", stelt Kortlandt een retorische vraag. "Hier komen echt geen blauwalgen voor. Wél waterplanten."
Marit Meier, ecoloog van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, is al even lyrisch. "Wat de Nachtwacht is voor de Nederlandse schilderkunst, is de Zevenhuizerplas voor de bij zandwinning ontstane plassen in Nederland", zegt ze. Ze pakt er een staatje bij waaruit blijkt dat de waterkwaliteit voldoet aan de hoogste eisen. Ze zegt er meteen bij dat 'we er met zijn allen wel zuinig op moeten zijn'. "Het is en blijft een kwetsbaar systeem." Een verbinding met het water uit de Rotte zou de waterkwaliteit fors aantasten. "We moeten ons best doen om de plas te isoleren. Dus geen verbindingen met andere wateren. Dat zou funest zijn voor de kwaliteit." Volgens boswachter Dick van Stegeren van Staatsbosbeheer is dat een gezamenlijke missie, van de beheerspartijen, maar ook van de gebruikers. "Heel simpel: laat plastic niet slingeren. We moeten dit unieke gebied koesteren."