Logo hartvanzuidplas.nl
Gemaal Verdoold in Gouderak. (foto: Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard)

Water op peil ondanks droog en warm weer

  •   86 keer gelezen

Regio - Het waterschap gaat de zomer met vertrouwen tegemoet. Ondanks de tropische temperaturen van de afgelopen weken staat de watervoorziening er goed voor.

"De afvoer van de Rijn is nu nog fors, dus we hebben veel zoetwater ter beschikking", zegt Gelske van Beusekom van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. "We hebben de Zevenhuizerplas al bijna opgevuld, zodat we voorbereid zijn op een wat langere periode waarin het minder regent."
De ruime zoetwatervoorraad is vooral te danken aan de hevige regenval begin juni. Hierdoor staat de maand te boek als twee keer zo nat als gemiddeld. Omdat de verwachting is dat het voorlopig nog wel even droog blijft, staat er binnenkort een dijkinspectie gepland voor de meest droogtegevoelige kades in dit gebied.
Vooral de kades langs de Ringvaart bij Moordrecht worden goed in de gaten gehouden, omdat de Ringvaart geldt als primaire aan- en afvoerroute van water in de regio. "De kades zijn gemaakt van materiaal dat van oudsher beschikbaar was in het gebied; veen en klei. Veen droogt uit, en daardoor kunnen kades inklinken of scheuren." Om dit tegen te gaan, heeft het waterschap veel van dit soort kades 'ingepakt' met een extra laagje grond. "Hierdoor zijn ze minder gevoelig voor droogte." (Myriam Dijck)

Meer berichten