Logo hartvanzuidplas.nl
Met vijf assistenten geeft Remaico Bos gratis clinics aan kinderen van zes tot elf jaar.
Met vijf assistenten geeft Remaico Bos gratis clinics aan kinderen van zes tot elf jaar. (Foto: Erik van Leeuwen)

'Basketbal en buiten is een ideale combinatie'

  •   keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Het ontstond spontaan, zegt Remaico Bos over zijn wekelijkse basketbalclinics in Nieuwerkerk op zaterdagmorgen. Zijn 'BBOSS4kids'-initiatief op het speelveldje bij de Ringvaartkerk trekt elke week weer meer kinderen. "Facebook is geëxplodeerd."

Door Erik van Leeuwen

Als een stelletje aasgieren loeren drie jongens op de ballen die voor Eefje liggen. Zij mag een kop kleiner zijn, ze laat tijdens het roversspel niet zomaar de ballen roven. Als één van de jongens het toch aandurft om een bal te pakken, wordt hij snel door Eefje afgetikt. Nieuwerkerker Remaico Bos (28) ziet het allemaal glimlachend aan. "We doen echte basketbaloefeningen, maar ook spelletjes", zegt hij.

Hij is verbaasd dat er deze zaterdagmorgen maar liefst 22 kinderen op het veldje stonden te trappelen toen hij aankwam. "Het wordt steeds gekker. De eerste keer hadden we er zes, daarna tien, vorige week twaalf en nu dus 22. Ik heb nu al aanmeldingen gehad voor volgende week. Het dijt maar uit, terwijl het begon met even een uurtje basketbal met mijn dochtertje. De keer daarna wilde ons buurjongetje mee. Alles beter dan thuis op de iPad zitten."

Niet dat dát het hoofddoel was, maar dat hij met de clinics het buitensporten promoot is 'mooi meegenomen'. "Je kunt die kinderen het moeilijk kwalijk nemen dat ze met die apparaten bezig zijn. Ze groeien op met de mobiele telefoon en computers. Met basketbal bieden wij ze een alternatief."

Hoog showgehalte
Samen met vijf assistenten geeft hij gratis clinics aan kinderen van zes tot elf jaar. "Als het zo doorgaat, zullen we een tweede clinic in de week moeten organiseren."

Hij doet het graag. "Basketbal is een fantastische sport. Er zit een hoog showgehalte in. Het is nooit saai. Ik ben zelf al jaren trainer. De jongens die mij nu helpen heb ik in het verleden getraind en spelen overal in de regio. Eéntje speelt er zelfs in de eredivisie bij Feyenoord Basketbal."
Bos is inmiddels benaderd door de PWA-school en Welzijn Zuidplas, dat van het initiatief een project wil maken voor kwetsbare jeugd. "Het is toch geweldig als we op die manier een bijdrage kunnen leveren?"

Meer berichten