Logo hartvanzuidplas.nl
De flat aan de Ingenieur Leemanstraat.
De flat aan de Ingenieur Leemanstraat. (Foto: Erik van Leeuwen)

Na klachten nieuwe ketels voor energieslurpende flats

  •   317 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Bewoners van de flats aan de Ingenieur Leemanstraat en Prins Alexanderlaan in Nieuwerkerk krijgen nog voor aankomende winter nieuwe ketels. Dat heeft wooncorporatie Vestia toegezegd na klachten over de afgelopen jaren snel oplopende stookkosten.

Door Erik van Leeuwen

Volgens bewoners van beide huurflats rijzen de stookkosten de pan uit. Zij hebben zowel in 2017 en 2018 flink moeten bijbetalen. "Vorig jaar was dat 88 euro, dit jaar zelfs 446 euro", zegt bewoner Marjolein Pol van de Ingenieur Leemanstraat. "Bij de flat aan de Prins Alexanderlaan speelt hetzelfde."
De bewoners draaien op voor de totale stookkosten gedeeld door het aantal huishoudens. Volgens Pol zijn er geen aanwijsbare redenen voor de gestegen stookkosten. "Tegenover mij staan eengezinswoningen en de mensen daar betalen per maand beduidend minder. Dat klopt niet. We hebben zeventig procent meer verbruikt dan in 2016. Dat is verdacht omdat we zachte winters ten opzichte van 2016 hebben gehad." De bewoners hebben hun beklag gedaan bij verhuurder Vestia.
De wooncorporatie geeft aan dat de stookkosten zijn verhoogd, doordat het energieverbruik is toegenomen. "We maken jaarlijks foto's van de meterstanden", zegt een woordvoerder van Vestia. "Deze meterstanden geven wij door aan onze energieleverancier die op basis daarvan een jaarnota opmaakt." Bewoners zeggen dat de ketels oud en niet te vertrouwen zijn. "Het is verdacht dat bij andere Vestia-flats de stookkosten niet hoger zijn", reageert Pol.
"Daarom gaan we de oorzaak onderzoeken en nieuwe ketels plaatsen", aldus de woordvoerder van Vestia. Totdat meer duidelijk is, moeten de bewoners wel de naheffing voldoen. Pol: "We hebben het niet breed. Mensen die hier wonen leven op bijstandsniveau of net daarboven."
Vestia zegt dat bewoners indien nodig een betaalregeling kunnen afspreken. Pol: "Als je van zestig euro in de week moet leven, is 36 euro per maand bijbetalen pittig."
Vestia gaat ook onderzoeken of individuele bemetering mogelijk is. "We kunnen daartoe alleen overgaan als zeventig procent van de bewoners dat wil. Dat staat zo in de wet."

Meer berichten