Logo hartvanzuidplas.nl
Foto: Erik van Leeuwen
Woningbouw Zuidplaspolder

Rotterdam wil regie in Zuidplaspolder

  •   1027 keer gelezen

Zuidplas – De Rotterdamse gemeenteraad heeft gisteren een motie van de VVD aangenomen waarin die het college van Rotterdam met klem verzoekt de gebiedsontwikkeling van het middengebied van de Zuidplaspolder over te nemen. De motie 'Nesselande-Oost' kreeg steun van 24 van de 43 raadsleden. De gemeenteraad van Zuidplas heeft met ontsteltenis gereageerd en spreekt van een 'annexatiepoging'.

Door Erik van Leeuwen

Rotterdam is met de provincie grootaandeelhouder in de Grondbank Zuidplaspolder. Zowel Rotterdam als de provincie bezitten een aandeel van veertig procent. De aandelen van Gouda, Zuidplas, Waddinxveen zijn kleiner, maar de grond waar het om gaat ligt op grondgebied van Zuidplas.

"De gemeente Rotterdam heeft in 2005 40 miljoen euro geïnvesteerd in de aankoop van de gronden in de Zuidplaspolder om hier een nieuw woongebied te ontwikkelen. We financieren daarmee veertig procent van een ontwikkeling buiten de gemeentegrenzen waarvan al een aanzienlijk deel is afgeboekt", stelt de motie van raadslid Vincent Karremans van de VVD.

De Rotterdamse gemeenteraad is bang dat als er niet voldoende grond in de polder wordt bebouwd met woningen, dat de gemeentekas van Rotterdam nog meer raakt. De volledige ontwikkeling van de Zuidplaspolder biedt de enige mogelijkheid om de Rotterdamse investering terug te krijgen, zo stelt de raad. Rotterdam vindt bovendien dat het zelf veel ervaring heeft met grote gebiedsontwikkelingen, waaronder het aan de Zuidplaspolder grenzende Nesselande. Nesselande is gebouwd op voormalig grondgebied van Nieuwerkerk en Zevenhuizen.

De motie is een reactie op een eerdere notitie van het Rotterdamse college, waarin het stelde dat Zuidplas de belangen van Rotterdam niet goed vertegenwoordigt. Zuidplas heeft voorgesteld om op de gronden uit de Grondbank een Vijfde Dorp met een startaantal van vierduizend woningen te bouwen. Volgens de Rotterdamse gemeenteraad is er in de regio echter zoveel behoefte aan nieuwe woningen, dat veel meer woningbouw dan Zuidplas nu heeft voorgesteld, noodzakelijk is.

De gemeenteraad van Zuidplas is ontsteld over de aangenomen motie. "De motie 'Nesselande-Oost' noemen, verraadt een grote minachting voor de gemeente Zuidplas en haar raad", reageert Paul van Drenth, raadslid van Nieuw Elan Zuidplas (NEZ). SP-raadslid Jan Baas neemt het woord 'walgelijk' in de mond.

Meer berichten