Logo hartvanzuidplas.nl
Co Bos merkt dat steeds meer mensen zich bewust worden van de sleutelrol die de bij in de natuur speelt.
Co Bos merkt dat steeds meer mensen zich bewust worden van de sleutelrol die de bij in de natuur speelt. (Foto: Erik van Leeuwen)

Open dag bij imker met schone taak

  •   76 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Voor de tiende keer vond zaterdag de Landelijke Open Imkerijdag plaats. Ook het bijenhotel aan de Hoofdweg in Nieuwerkerk opende de deuren.

De Nieuwerkerkse imker Co Bos heeft het helemaal naar zijn zin. Tien mensen luisteren aandachtig naar de uitleg van één van de vrijwilligers voor het bijenhotel, terwijl hij zelf bezoekers honing laat proeven. "Dit is mijn favoriet", zegt hij als hij een lepeltje crèmehoning overhandigt aan een bezoeker die niet kan kiezen uit de zes soorten potjes honing die voor haar staan. "Heerlijk", voegt Bos eraan toe. "Minder bekend, maar zó lekker."

Het bijengezoem en de honinggeur trekken veel bezoekers. "Ik had gehoopt op vijfhonderd, maar ik denk dat we daar ver over heen gaan. Dat doet me goed."

Bos merkt dat er de laatste tijd veel aandacht is voor de functie van de bij. Steeds meer mensen worden zich ervan bewust dat het bijenvolkje een sleutelrol speelt in de natuur. Bos ziet voor zichzelf een schone taak. Hij gaat langs op scholen om de jeugd te wijzen op het nut van de bij. "Ik vroeg vanmorgen nog een meisje waar de krop sla vandaan kwam die ze gisteren had gegeten. Haar antwoord: uit de winkel. Als je vertelt dat er toch eerst een zaadje voor nodig is en dat de bij daar een hoofdrol in vertolkt, keek ze toch wat vreemd op."

Hij wint niet alleen de jeugd voor de bij, maar ook volwassenen. "Er was vanmiddag een vrouw hier, die zo enthousiast was dat ze zelf een bijenhotel wilde beginnen. Dat heb ik maar even afgeraden. Ga je eerst goed inlezen en volg een cursus, heb ik gezegd. Je kunt niet overal bijen houden. Je moet dertig meter van de openbare weg zitten en goede vrienden zijn met de buren."

De gemeenteraad wil van Zuidplas een bijvriendelijke gemeente maken. Bos is blij met de aandacht. Zoals hij ook blij is met beplanting aan de Europalaan. "Drachtplanten zijn het beste. En wil de raad tiny gardens? Doen, zeg ik." (Erik van Leeuwen)

Meer berichten