Logo hartvanzuidplas.nl
Plezier met water op de Veiligheidsdag. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
Plezier met water op de Veiligheidsdag. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)

Meekijken bij 'de mooiste baan'

  •   63 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - De Open Brandweerdag heet alweer een aantal jaren de Open Veiligheidsdag in Nieuwerkerk, maar het doel is onveranderd gebleven: laten zien wat de hulpdiensten kunnen. Afgelopen zaterdag werden de deuren geopend.

Michelle Bartels, wijkagent van Esse, is iets té enthousiast als zij met haar collega's een vuurgevaarlijke man in de kraag wil vatten. Als de boef, gespeeld door gemeentelijk veiligheidsadviseur Raymond IJsselstijn, dreigt weg te lopen, spuit Bartels zonder blikken of blozen spray in het gezicht van haar doelwit. "Moet-ie maar niet weglopen." "Gelukkig was het zeepsop", zegt Bartels van het politieteam Waddinxveen/Zuidplas als de toch enigszins ongeruste IJsselstijn zich even later bij haar meldt met de vraag wat zij in zijn gezicht heeft gespoten. "Anders loop je er niet meer zo bij."

Even verderop is Kees van der Helm, lid van de eenheid Den Haag, bezig om met weidse armgebaren duidelijk te maken dat de waterwerper een heel zwembad aan water met zich meeneemt. "Achtduizend liter. Van hier tot daar, allemaal water", vertelt hij vol enthousiasme over het waterkanon, dé trekpleister van dit jaar van de open dag. Een demonstratie van het kanon zit er echter niet in, al doet een jongen nog wel een poging zijn vader op te offeren. Van der Helm: "Er is wel eens een ongelukje mee gebeurd, dus dat mag niet. Als ik je vertel dat de kracht van het kanon vijftien bar is, weet je genoeg." De waterwerper wordt gebruikt om gewelddadige demonstraties of rellende voetbalhooligans uiteen te slaan. Van der Helm is chauffeur. "Ik heb de mooiste baan die er is."

De Nieuwerkerkse brandweer geeft voor de kazerne aan de Prins Alexanderlaan demonstraties en voorlichting over brandveiligheid. "Mensen horen onze sirenes altijd wel, maar vaak hebben ze geen idee hoe wij werken. Als er een brandhaard is, worden ze op afstand gehouden", zegt brandweerchef Jaap van der Meer. "Vandaag kunnen we een kijkje achter de schermen geven. Inwoners kunnen ook zelf meedoen en ervaren hoe het is om een auto open te knippen." Uiteraard hoopt Van der Meer dat er inwoners zijn die door de open dag op het idee komen om in de toekomst deel uit te gaan maken van het Nieuwerkerkse korps. Hij maakt van de gelegenheid gebruik om een misverstand uit de weg te ruimen; hij gebruikt liever de term oproepkrachten dan vrijwilligers om zijn mannen en vrouwen aan te duiden. "Veel mensen weten niet dat je tijdens een melding een vergoeding krijgt." Geld, zo weet Van der Meer, is echter geen drijfveer om lid te worden van het brandweerkorps. "Onze mensen vinden het belangrijk om zich in te zetten voor de samenleving. We merken dat dat ook zeer wordt gewaardeerd." Soms wordt hij gebeld voor een zoekgeraakte sleutel, zoals onlangs het geval was. "Die was ergens in een vuilniszak terechtgekomen." Triomfantelijk: "En vinden, hè! Een paar dagen later stonden hier op de kazerne wel twee taarten van die mevrouw."

Meer berichten