Afbeelding
Foto: Myriam Dijck

Hitte vertraagt opzuigacties eikenprocessierups Rottemeren

Algemeen 284 keer gelezen

Regio - In de Rottemeren vorderen de opzuigacties om het recreatiegebied processierupsvrij te krijgen maar langzaam. Mannen die in dikke witte pakken via zuiginstallaties de rupsennesten opruimen, kunnen door het hete weer slechts halve dagen draaien.

Aan rood-witte linten zijn de besmette bomen te herkennen die in de hele Rottemeren staan. Er zijn nog zeker veertig eiken die moeten worden behandeld. Boswachter George de Wit: "Vanwege het hete weer deze week hebben we de opzuigacties vroegtijdig moeten staken. De mannen in de hoogwerkers dragen dikke pakken ter bescherming tegen de brandharen van de rupsen, dus na 12 uur was het te warm om door te gaan. Hierdoor kunnen we per dag maar tien tot vijftien bomen behandelen. Elke eik heeft meerdere nesten."
Sinds begin juli is Staatsbosbeheer bezig met de opruimacties in de Rottemeren. Bijna alle eiken zijn besmet. Omdat de plaag zich in korte tijd over heel Nederland heeft verspreid, was er daarnaast ook grote vraag naar hoogwerkers. De Wit: "De afgelopen weken hebben we voor maximaal één dag per week een hoogwerker kunnen vinden. Het is megadruk."
Momenteel controleert Staatsbosbeheer de eiken langs de wandel- en ruiterpaden. Eiken die verder van de paden staan, worden niet actief gecontroleerd, dus bezoekers wordt aangeraden om op de paden te blijven, en niet onder besmette eiken te gaan zitten of ze aan te raken.
Eikenprocessierupsen hebben brandharen die jeuk en huidirritatie veroorzaken. Als de rupsen vervellen kunnen de haren ook door de wind worden verspreid. Dit begint half mei en gaat door tot half augustus wanneer de rupsen zich terugtrekken in hun nesten om te verpoppen. De Wit: "Omdat de rupsen nu minder actief zijn en meer in de nesten zitten, is het grootste gevaar geweken, maar mensen moeten nog steeds voorzichtig zijn."
Staatsbosbeheer adviseert bij aanraking met de brandharen niet te gaan krabben. Met plakband kunnen de haren van de huid worden getrokken en kleding moet op zestig graden worden gewassen. Neem bij ernstige klachten contact op met een huisarts. De Wit: "Voor zover bij ons bekend, hebben we nog geen ernstige gevallen gehad in de Rottemeren."