Logo hartvanzuidplas.nl

Tarwe op de Hennipgaarde geoogst

  •   110 keer gelezen

Zevenhuizen - Met een dorsmachine, tractoren en een strobinder uit de jaren 50 is afgelopen vrijdag de tarwe van één van de akkers op de Hennipgaarde geoogst. Al vroeg arriveerden Maarten Splinter en Albert Drenth van de Trekkervrienden uit Moerkapelle met hun historische landbouwvoertuigen op de halve hectare. 

Op de akker stond afgelopen seizoen tarwe gemengd met een bijzonder akkerkruidenmengsel. Het rood, wit en blauw van klaprozen, kamilles en korenbloemen gaf kleur aan het goudgele tarweveld. Doel is om inheemse akkerkruiden die dreigen te verdwijnen uit Nederland, zich te laten vermeerderen. Met het oogsten van de tarwe vallen de zaden op de grond, waar ze weer kunnen ontkiemen.

"We laten dit veld de komende maanden 'in de stoppel liggen' en gaan het bemesten met ruige mest. Dat is wel nodig, want er zit bijna geen bodemleven in de grond. In oktober zaaien we weer een wintertarwe in met nog wat nieuwe soorten akkerkruiden er doorheen", zegt Liesbeth de Frel van Stichting Natuurpolders.

De geoogste tarwe wordt volgens De Frel geanalyseerd, waarna wordt besloten of die geschikt is als baktarwe.

Meer berichten