Logo hartvanzuidplas.nl
Foto: Franklin Coenen/112hm.nl

Moordrechtenaar krijgt werkstraf voor veroorzaken gevaar na negeren lampje

  •   105 keer gelezen

Den Haag/Nieuwerkerk aan den IJssel - Een 38-jarige Moordrechtenaar hoorde woensdag 31 juli een werkstraf van 40 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van zes maanden tegen zich eisen.

De rechter vindt dat de man schuldig is aan het veroorzaken van een gevaarlijke situatie op de weg, omdat hij een controlelampje op zijn dashboard negeerde en met 'aanzienlijke snelheid' aan de linkerkant van de rijbaan bleef rijden, zo meldde de NOS woensdag.

De man reed in augustus 2017 ruim twintig kilometer door op de A20 ondanks een geel brandend bandenspanningslampje en een luid waarschuwingssignaal. Uiteindelijk stopte hij vanwege een zachte band naar eigen zeggen noodgedwongen op de linkerrijbaan van de snelweg bij Nieuwerkerk. De bestuurder van een aankomende auto reed met volle vaart tegen de stilstaande auto, werd uit zijn auto geslingerd en liep ernstig rugletsel op.
Volgens de NOS vroeg de verdediging van de verdachte de rechtbank om er in de strafmaat rekening mee te houden dat het letsel van het slachtoffer deels diens eigen schuld is, omdat hij geen autogordel droeg.

De rechtbank veroordeelde de Moordrechtenaar voor een overtreding en niet voor een misdrijf. De vraag of hij de waarschuwing op zijn dashboard opzettelijk negeerde, blijft namelijk onbeantwoord. Het lampje was geel, de band liep langzaam leeg, schrijft de Volkskrant. De opgelegde straf is lager dan de eis van het Openbaar Ministerie. Dat had om een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke rijontzegging met een proeftijd van twee jaar gevraagd.

Het is de eerste keer dat de rechter een bestuurder veroordeelt voor het negeren van een waarschuwing voor te lage bandenspanning. Door de uitspraak volgen mogelijk meer veroordelingen van bestuurders die niet op tijd reageren op een waarschuwingslampje.

Meer berichten