Logo hartvanzuidplas.nl
De Dance Parade beleefde al dertien edities. (De personen op de foto komen niet in het artikel voor)
De Dance Parade beleefde al dertien edities. (De personen op de foto komen niet in het artikel voor)

Zero tolerance op rijdend muziekfeestje door Zuidplas

  •   181 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - De Dance Parade van Zuidplas trekt zaterdag 14 september weer met tien trucks met trailers door de gemeente. Het evenement voert vanaf dit jaar een zero-tolerancebeleid, nadat vorig jaar twee deelnemers gewond raakten toen zij tegen de huisregels in op de zijkant van een truck klommen.

De volgens de organisatie 'enige dance parade van Nederland' - waarbij dj-teams uit heel Nederland draaien op truck-stages - noemt het na dertien edities tijd om het roer om te gooien. "De tijden zijn veranderd", licht Timo van Dooijewaard van de Nieuwerkerkse VEDJ (Voor en door jongeren) toe. "Vroeger kende iedereen elkaar bij de parade, en wist iedereen dat 'ie zich moest gedragen. Nu er steeds meer mensen van buiten Nieuwerkerk op het evenement afkomen, worden de huisregels niet altijd gerespecteerd. Na langdurig overleg met gemeente, politie, handhaving en landelijke evenementenorganisaties, hebben we besloten om de regels die bij grote evenementen gelden ook bij de Dance Parade te implementeren."

De organisatie is verwikkeld in een juridische procedure, gevoerd door twee bezoekers uit Den Haag en Leidschendam die bij de editie van 2018 verwondingen opliepen. Volgens Van Dooijewaard deden zij iets wat niet toegestaan was, namelijk vanaf de buitenzijde een trailer op klimmen. De twee houden de organisatie ervoor verantwoordelijk dat zij eraf vielen en gewond raakten.
Door alleen nog kaarten vooraf online te verkopen, ID-controle in te voeren, bezoekers te fouilleren en streng te controleren op het bezit van drugs en sterke drank, wil de organisatie de veiligheid beter waarborgen. "Klopt er iets niet, dan kom je de trailer gewoon niet op", verzekert Van Dooijewaard. Ook maken de trucks geen tussenstops meer waar bezoekers de trailers op en af kunnen.

Voor de Dance Parade waren ruim 400 kaarten beschikbaar - bijna de helft is inmiddels verkocht. Op elke trailer met dj-team mogen maximaal 45 personen. "Onder de bezoekers zijn nog steeds veel Nieuwerkerkers, maar ook veel eigen aanhang van de dj's." Ondanks het strengere beleid, blijft de Dance Parade een feestje, hoopt de organisatie, die de opbrengst van de tickets schenkt aan Cliniclowns.

Meer berichten