Logo hartvanzuidplas.nl
Khaled Amer: "En masse naar het buitenland op vakantie gaan, kennen we in Syrië niet."
Khaled Amer: "En masse naar het buitenland op vakantie gaan, kennen we in Syrië niet." (Foto: )

Thuis in de Nederlandse zomer: 'Ik werk gewoon door'

  •   98 keer gelezen

Waddinxveen - De 38-jarige Khaled Amer mag zich tegenwoordig Nederlander noemen. Oorspronkelijk komt hij uit Syrië; het land dat hij vier jaar geleden ontvluchtte om de oorlog daar. Na verblijf in diverse asielzoekerscentra kwam Amer terecht in Waddinxveen. Hoe hij zijn zomervakantie invult? "Ik werk gewoon door."

Door Nicole Lamers

In Syrië had Amer een baan als apothekersassistent. "Maar het hele land ging kapot, het was niet veilig daar." Vier jaar geleden sloeg hij op de vlucht per boot en reisde met de bus, trein en te voet verder via Egypte en Italië naar Nederland. "Ik was samen met een vriend gevlucht die graag naar Nederland wilde. En zo ben ik hier terecht gekomen." Inmiddels is hij coördinator op een taalschool in Rotterdam waar inburgeringscursussen worden gegeven aan statushouders. Daarnaast volgt hij een hbo-opleiding bedrijfskunde.

"Ik ben Palestijn en dan heb je in geen enkel Arabisch land een nationaliteit in je paspoort staan. Na drie jaar in Nederland ben ik genaturaliseerd en dus ben ik Nederlander. Of ik ooit nog terugga naar Syrië? Ik denk dat die kans erg klein is. Ik heb hier inmiddels mijn leven opgebouwd, mijn vrouw woont hier en ik heb drie kinderen. De jongste is 2,5. Zij hebben het hier naar hun zin en ik ook. Ik mis mijn ouders en mijn zussen wel, die wonen nog in Syrië, maar veel vrienden van vroeger zijn ook gevlucht."

Toen hij nog in Syrië woonde, ging hij in de vakantieperiode met zijn familie een paar dagen naar een huisje aan zee. "Vanuit Damascus was dat een reis van een paar honderd kilometer. Maar en masse naar het buitenland zoals hier in Nederland gebeurt in de zomervakantie, kennen wij niet. Ik werk deze zomer ook gewoon door, er is genoeg administratie te doen. Mijn kinderen spelen lekker buiten en in het weekend gaan we wellicht leuke dingen doen. Een dagje naar Blijdorp, een keer naar het zwembad en dat soort dingen."

Nieuwe Nederlanders vertellen in deze miniserie over hun zomer(vakantie) in Nederland.

Meer berichten