Logo hartvanzuidplas.nl
Het gezin Al Harazi woont sinds acht maanden in Nieuwerkerk. (foto en tekst: Judith Rikken)
Het gezin Al Harazi woont sinds acht maanden in Nieuwerkerk. (foto en tekst: Judith Rikken) (Foto: )

Thuis in de Nederlandse zomer: Spelletjes rond de salontafel

  •   143 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Naar Blijdorp, het Maritiem Museum, de kinderboerderij, de bioscoop en een tochtje met de Spido; voor elke vakantieweek van zijn vier kinderen bedacht Saddam Al Harazi (38) een uitje. Behalve voor de eerste: toen was het echt te heet. "Wij houden meer van de winter."

Aan het eind van de eerste vakantieweek was het bij de ventilator in de woonkamer van de familie Al-Harazi in Nieuwerkerk nog enigszins koel te noemen. Terwijl buiten de temperatuur tot recordhoogte steeg, verbleef het gezin vooral binnen, in afwachting van 'beter weer' om erop uit te trekken voor de geplande uitjes. Alleen noodzakelijke bezoekjes, aan de tandarts en de dokter bijvoorbeeld, werden in die hete week afgelegd. Bij de bibliotheek gingen ook de taallessen gewoon door, vooral een welkome bezigheid voor moeder Nawal (37).

In de Jemenitische hoofdstad Sanaa, waar het echtpaar met hun kinderen Noha (17), Mohammed (13), Nada (8) en Noor (6) woonde, maakte zij parfums en werkte hij als grafisch vormgever en fotograaf. In Jemen bevechten verschillende religieuze partijen elkaar en heerst grote chaos en instabiliteit. Vanwege foto's die Al Harazi maakte en die gepubliceerd werden door Al Jazeera en CNN, werd hij een doelwit. Sinds 2014 probeerde hij het land te ontvluchten, het lukte hem in 2017. Zo kwam Al Harazi begin 2018 naar Nederland. Zijn gezin volgde die zomer. Na een verblijf in een asielzoekerscentrum in Hoogeveen, kreeg de familie een huis toegewezen in Nieuwerkerk, waarnaar zij in december verhuisde.

"We zijn nu bezig een nieuw leven te beginnen", vertelt Al Harazi. "We moeten en willen Nederlands leren en de cultuur leren kennen. Voor de kinderen is dat makkelijker dan voor ons. Zij leren veel sneller." Van de leermaterialen die zijn jongste dochters van de Elimschool meekregen om in de vakantie thuis mee te oefenen, plukt het hele gezin de vruchten. Hun leven speelt zich grotendeels af rond de salontafel. "Met z'n allen spelen we de taalspelletjes en kijken we naar Nederlandse televisieprogramma's zoals het Jeugdjournaal."

De grootste wens van Saddam en zijn gezin is 'nieuwe familie maken'. "We zijn die van ons kwijtgeraakt en willen graag weer mensen leren kennen. Plannen hebben we allemaal genoeg, voor werk, studies en hobby's, maar het belangrijkste nu is de Nederlandse taal goed te leren." Hij is dan ook blij met het bericht van de gemeente vlak voor de zomervakantie, dat hij volgende maand als vrijwilliger aan de slag kan. Wat hij precies gaat doen, weet hij niet, maar dat maakt hem niet uit. "Als er iets is dat ik kan doen; hier ben ik."

Dit is aflevering 2 van de miniserie 'Thuis in de Nederlandse zomer'.

Meer berichten