Logo hartvanzuidplas.nl
Adriaan en Diny Bos-Krijgsman kregen burgemeester Servaas Stoop op bezoek. (foto en tekst: Cees Visser)
Adriaan en Diny Bos-Krijgsman kregen burgemeester Servaas Stoop op bezoek. (foto en tekst: Cees Visser)

Adriaan zocht en vond warmte en beschutting bij Diny

  •   137 keer gelezen

Zevenhuizen - Adriaan Bos en Diny Krijgsman bezochten dezelfde lagere school. Toen sloeg de vlam (nog) niet over. Dat gebeurde later op de ijsbaan; ze werden een paar. Het stel - hij 86 zij 83 lentes - vierde zondag 25 augustus hun zestigjarig huwelijk met kinderen, kleinkinderen en familie. Een dag later kwam burgemeester Servaas Stoop het diamanten echtpaar feliciteren. Koning Willem-Alexander stuurde een felicitatiebrief.

Diny Bos werd in Zevenhuizen geboren in een gezin met nog een zusje. Ook Adriaan kwam in Zevenhuizen ter wereld en had drie broers. Op de ijsbaan bloeide hun liefde op. Adriaan: "Het was ontzettend koud en ik zocht warmte en beschutting." Die vond hij ongetwijfeld bij Diny, want na de ijspret en het thuisbrengen van Diny volgde een verkerings-en verlovingstijd. Na hun huwelijk trok het paar in bij de vader van Adriaan die boer was. Diny kende de familie, want ze had daar geholpen met huishoudelijk werk.

Adriaan assisteerde zijn vader en werd volbloed boer. Dat was een zware taak van 's morgens half 5 tot 's avonds, waarbij hij ook vaak 's nachts moest helpen bij een bevallende koe. Diny bekommerde zich om het huishouden en naaide naar hartenlust kleding voor de kinderen.
Van vakanties was in die jaren nauwelijks of geen sprake. Wanneer je nu boerenbedrijven met de meest moderne melkapparatuur ziet, kun je je nauwelijks voorstellen, dat pas in 1955 een melkmachine het zware handwerk verving.

Het paar heeft hun hele huwelijk in hetzelfde huis gewoond, dat inmiddels flink wat veranderingen en verbeteringen heeft ondergaan. De vele oorspronkelijke bedsteden zijn verdwenen en de ramen zijn nu van dubbel glas. Maar Adriaan en Diny wonen al 60 jaar met veel plezier in dit huis en, om met de woorden van Adriaan te spreken: "Ik wil er nog graag wat jaartjes aan vastknopen."

Op de vraag, hoe je een huwelijk 60 jaar in stand houdt, antwoordt Adriaan: "Over die vraag wil ik nog graag een nachtje slapen." Diny houdt het bij: "Geven en nemen."

Meer berichten