De erotische haring in 'Het minneaanbod' door Jan Steen (1660-1670).
De erotische haring in 'Het minneaanbod' door Jan Steen (1660-1670).

Satirisch of erotisch: De vis en de symboliek in de kunst

Algemeen 1.380 keer gelezen

Zevenhuizen - Sinds de Middeleeuwen verrijken de geschubde schepselen onze cultuur. In de kunst kan de nederige vis verschillende betekenissen hebben: het kan Christus symboliseren of juist satirisch of erotisch bedoeld zijn. Patricia Huisman gaat in een lezing in dorpshuis Swanla hier verder op in.

Naar aanleiding van de tentoonstelling 'Beet' in het Dordts Museum zal kunsthistorica Huisman uitleg geven over de verborgen betekenissen van de vis in de kunst vanaf de Middeleeuwen. De lezing vindt plaats in dorpshuis Swanla op woensdag 11 september, en luidt daarmee ook de start van het Lezingenprogramma Najaar 2019 van Stichting Beeldende Kunst Zuidplas (SBKZ) in.

Niets is wat het lijkt bij vissen in de kunst: Zo hint Jan Steen met een opgehouden haring met twee uien bijvoorbeeld op een humoristische manier naar het mannelijk geslachtsdeel. Naast erotische symbolen, kan de vis ook religieuze betekenissen hebben. Denk aan de Bijbelse verhalen als de 'Wonderbare visvangst' en 'Jonas in de walvis', maar er zijn ook talloze spotprenten met vis. De tentoonstelling laat zien hoe door de eeuwen heen kunst elkaar beïnvloedt, en hoe thema's veranderen of hun betekenis verliezen. Huisman geeft handvatten om tot de echte boodschap te komen van de tekeningen en schilderijen die nu in het Dordrechts Museum te zien zijn. Er zijn kunstwerken uit de Hollandse en Vlaamse beeldcultuur uit verschillende perioden te zien, en allemaal hebben ze iets met vis te maken. Van Pieter Bruegels 'De grote vissen eten de kleine' tot M.C. Eschers 'Water en Lucht': de expositie toont hoe rijk en divers het onderwerp is, en Huisman gaat hier dieper op in.

Kaarten voor de lezing op 11 september kosten 10 euro (alleen aan de deur). Vrienden van SBKZ betalen 5 euro. Aanvang: 20.00 uur. 'Beet!' loopt nog tot en met 10 november in het Dordrechts Museum.