Logo hartvanzuidplas.nl
Een thuiswedstrijd voor de van oorsprong Nieuwerkerkse Davina Michelle. (foto: Jan van Woerden)
Een thuiswedstrijd voor de van oorsprong Nieuwerkerkse Davina Michelle. (foto: Jan van Woerden) (Foto: Jan van Woerden)

Culinesse maakt nieuwe meters

  •   147 keer gelezen

Nesselande – Culinesse beleefde afgelopen week zijn negende editie, maar het voelde door de nieuwe plek van het culinaire muziekfestival aan als de eerste keer. Bijna veertigduizend kaarten gingen van de hand.

Door Erik van Leeuwen

Ze maakten er allemaal op hun eigen manier een feestje van: de artiesten die tijdens het drie dagen durende festival van 29 tot en met 31 augustus aan de Zevenhuizerplas optraden. Voor Davina Michelle die oorspronkelijk uit Nieuwerkerk aan den IJssel komt, en donderdag met onder andere Bløf en Clouseau op het programma stond, was het bijna een thuiswedstrijd. Op vrijdag ging Waylon naar eigen zeggen 'een uurtje herrie maken' en liet Jett Rebel zich even later van zijn meest vriendelijke kant zien. Hij voelde zich helemaal thuis in 'Rotterdam'. "Ik vind jullie lief", zei hij niet één, niet twee, maar drie keer.

Voor de organisatie was het in alle opzichten een spannende editie. Na acht jaar Noorderstrand moest het festival wegens woningbouw verhuizen. "Daarom voelde dit aan als de eerste keer", zei organisator Robert Boevé na afloop. "Op het oude terrein hadden we elke centimeter onder controle. Nu was elk metertje nieuw."

Boevé en mede-organisator Brendo Festen, wilden koste wat het kost de sfeer van het 'oude' Culinesse meenemen naar het nieuwe terrein. "Vandaar dat we de situatie op het strand zo veel mogelijk hebben nagebootst. We hebben ook goed gekeken naar de kritiekpunten van de bezoekers. De ruimte op het Noorderstrand was een probleem."

Daarom werd gekozen voor een festivalopstelling met een hoofdpodium in het Oeverpark en het culinaire gedeelte met een tweede podium op het strand. Dat beviel goed, al noteerde Boevé meteen ook leermomenten. Zoals de massale volksverhuizing die op gang kwam van het ene naar het andere podium nadat een artiest had opgetreden. "Dat is wel iets waar we serieus naar gaan kijken. Het mooiste is het als je een geleidelijke spreiding krijgt. Misschien moeten we meerdere optredens tegelijk programmeren, waardoor mensen moeten kiezen."

Culinesse 2019 kreeg tienduizend bezoekers meer binnen de poort dan vorig jaar. Verder groeien is volgens Boevé geen doel op zich. "Nee hoor, absoluut niet. Misschien kan het hoofdpodium in het Oeverpark nog een meter of twintig naar achteren, om zo nog wat meer ruimte te creëren."

Het culinaire popfestival is volgend jaar toe aan zijn tiende editie en daar wil de organisatie zeker niet aan voorbijgaan. Er zijn al volop ideeën. "We willen graag artiesten van het eerste jaar terug laten komen", verklapte Boevé. "Nummer tien moet een flinke knipoog zijn naar het verleden. Veel mensen bezoeken ons festival al vanaf het begin."

Meer berichten