Logo hartvanzuidplas.nl
De koninklijke blijk van waardering werd Blonk door burgemeester Stoop namens de koning opgespeld. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
De koninklijke blijk van waardering werd Blonk door burgemeester Stoop namens de koning opgespeld. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)

Koninklijke onderscheiding voor 'monument' Han Blonk

  •   110 keer gelezen

Moordrecht - Han Blonk (69) uit Moordrecht is vrijdag koninklijk onderscheiden door burgemeester Servaas Stoop. Tijdens de vrijwilligersbijeenkomst van Geloofsgemeenschap Sint Johannes' Onthoofding Moordrecht/Gouderak werd hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Het kostte de aanvragers van het lintje nogal wat moeite om Blonk naar gebouw De Schakel, waar de bijeenkomst plaatsvond, te lokken. Weliswaar wat ziekjes meldde hij zich toch, waarop hij verrast werd door de koninklijke blijk van waardering die hem door de burgemeester namens de koning werd opgespeld.

Blonk, door de pastoor van de geloofsgemeenschap 'een monument' genoemd, zet zich al jaren in diverse functies in voor de parochie. Hij was in de jaren zeventig medeoprichter van een jeugdafdeling, waarvan hij later bestuurslid werd. In de jaren tachtig en negentig vervulde hij diverse functies binnen het – toen nog – Moordrechtse parochiebestuur. Hij was onder meer secretaris en voorzitter. Van 1998 tot 2011 was hij algemeen vrijwilliger. Zo was hij onder andere coördinator van de lectoren, acolieten, kosters en misdienaars. Ook coördineerde hij het kerkkoor en de werkgroepen liturgie. Daarnaast was hij zelf lector en redacteur van het kerkblad De Kleine Johannes.

Na de vorming van de nieuwe parochie Sint Jan de Doper waartoe ook Moordrecht behoort, kwam Blonk in het bestuur. Als bestuurslid draagt hij zorg voor de voorbereiding en verslaglegging van de bestuursvergaderingen. Hij draagt de verantwoordelijkheid voor de centrale uitgaven van het pastoraat en de ontwikkeling van de pastores. Hij beoordeelt de aanvragen en bewaakt de begroting van de parochie. Verder houdt hij zich onder andere bezig met de werving en ondersteuning van vrijwilligers.
Tot afgelopen juni was Blonk acht jaar voorzitter van de Locatieraad, en van 1991 tot 1998 voorzitter van het bestuur van de Sint Jozefschool in Moordrecht. Hij leverde een belangrijke bijdrage aan een besturenfusie en de oprichting van de Stichting Rooms-Katholiek Basisonderwijs De Groene Waarden. Hierin vond de Sint Jozefschool met andere katholieke scholen rondom Gouda een plek.

Meer berichten