Alexander Wurzbacher en Edwin van Zijll overhandigden vrijdag symbolisch het waterornament en de schutting. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
Alexander Wurzbacher en Edwin van Zijll overhandigden vrijdag symbolisch het waterornament en de schutting. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)

Rustgevende tuin voor Leontienhuis

Algemeen 705 keer gelezen

Zevenhuizen – Vrijwilligers en medewerkers van het Leontienhuis hebben vrijdag op feestelijke wijze de nieuwe tuin geopend. Het inloophuis voor mensen met een eetstoornis bestond onlangs vier jaar en houdt zaterdag open dag.

Volgens Leontien Zijlaard-Van Moorsel, initiatiefnemer en naamgever van het Leontienhuis, was er al langere tijd een wens voor meer privacy en comfort. "In de tuin doen we groepsactiviteiten zoals yoga. Dat was vanwege de vrije ligging van ons huis nooit een probleem, maar met de uitbreiding van het Koningskwartier wordt ook het naastgelegen perceel bebouwd. Het is een prachtige wijk, maar de privacy van onze bezoekers kwam wel onder druk te staan. Rust is voor deze groep heel belangrijk."

Edwin van Zijll hoorde van de wens. "Ik vind dat ze hier fantastisch werk doen met alle vrijwilligers en medewerkers. Het is heel mooi dat ik wat voor die meiden kan betekenen." Hij bracht zijn plan in bij zijn werkgever, Duijvelaar Pompen. "We hebben jaarlijks een pitch", vertelde algemeen directeur Alexander Wurzbacher. "Voorwaarde is dat het een maatschappelijk en sociaal doel moet dienen. Voor ons stond meteen vast: dit gaan we doen."

Het bedrijf bekostigde niet alleen de tuin, het zorgde ook voor de nodige handjes. "In juli hebben we met vijftien man staan timmeren enzo", aldus Van Zijll, die eigenhandig het waterornament, dat op zonneënergie functioneert, in elkaar knutselde. "Het is weer iets anders dan een pomp."
Tijdens de open dag van het Leontienhuis, komende zaterdag tussen 14.00 en 16.30 uur, is de nieuwe tuin met schutting, tuinmeubilair en waterornament te bewonderen. Zijlaard benadrukte dat het Leontienhuis nog altijd afhankelijk is van giften, donaties en fondsen. "Het is en blijft hard werken. We hebben een geweldig team van honderdtwintig vrijwilligers staan. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe geweldig die mensen zijn. We zijn enorm belangrijk voor meisjes en jongens met een eetstoornis. Eigenlijk zou elke provincie een huis als dit moeten hebben. De wachtlijsten bij jeugdzorg zijn gigantisch lang."

In juni bestond het Leontienhuis vier jaar. "Gemiddeld duurt het vierenhalf jaar om van een eetstoornis te genezen. Als we volgend jaar vijf jaar open zijn, worden onze resultaten ook goed duidelijk. We weten dat onze aanpak werkt. Meiden die hier in het begin kwamen, zijn nu in verwachting van hun eerste kind."