Logo hartvanzuidplas.nl
Foto: Pixabay

Geen vaccinatie-acties in Zuidplas

  •   139 keer gelezen

Zuidplas - In Zuidplas ligt de vaccinatiegraad voor alle vaccinaties nog op of boven het landelijk gemiddelde. De gemeente volgt het advies van de GGD Hollands Midden om bovenop de landelijke actielijnen geen specifieke lokale maatregelen te treffen.

Dit heeft het college van burgemeester en wethouders geantwoord aan de gemeenteraad van Zuidplas, die om de laatste stand van zaken had gevraagd over de uitvoering van het Rijksvaccinatieprogramma. Aanleiding daarvoor was de zorg over de landelijke daling van de vaccinatiegraad.

Na de daling van de afgelopen jaren, constateert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu over 2018 landelijk gezien een stabilisatie. In de regio Hollands Midden daalt de vaccinatiegraad echter nog, maar ligt die wél hoger dan het landelijk gemiddelde. Specifiek voor Zuidplas meldt het college dat er in 2018 minder zuigelingen en negenjarigen zijn gevaccineerd, en de vaccinatiegraad voor HPV bij tienermeisjes vorig jaar met vijf procent is gestegen en met 45,5 procent precies op het landelijk gemiddelde ligt.

Tot landelijke maatregelen om de vaccinatiegraad te verhogen, behoort onder andere de mogelijkheid die de staatssecretaris 16- of 17-jarigen wil geven om gemiste vaccinaties alsnog te halen. Dit geldt voor ongeveer de helft van de meisjes en een tiende van de jongens.

Meer berichten