Logo hartvanzuidplas.nl
De gids vertelt over hoe het er vroeger op de steenplaats aan toe ging.
De gids vertelt over hoe het er vroeger op de steenplaats aan toe ging.

Rondleiding door veldsteenoven en Leefgoed

  •   29 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel/Ver-Hitland - In het kader van Open Monumentendag leidt gids Bart Belonje op zaterdag 14 en zondag 15 september bezoekers rond over Leefgoed de Olifant. Ze krijgen onder andere te horen over de tijd dat er ijsselsteentjes werden gebakken en hoe de steenplaats werd getransformeerd tot Leefgoed.

Deelnemers krijgen een kijkje in de, door architect Gunnar Daan tot villa verbouwde Steenoven De Olifant. Deze voormalige veldsteenoven, anders dan de andere honderd ovens die vroeger langs de dijken van de getijrivier stonden, werd in 1973 grondig aangepakt en veranderde in de patio van de huidige woning. De kenmerkende muren met poortjes en stookgaten zijn intact gebleven. Het woongedeelte is aan weerszijden van de oven gebouwd in de vorm van de voormalige turfschuren.
De gids vertelt over hoe het er vroeger op de steenplaats, waar gezwoegd moest worden voor een karig inkomen, aan toe ging. Door de culturele en culinaire activiteiten de afgelopen zes jaar is de plaats waar zo werd gezwoegd nu een 'plek van plezier' geworden, het thema van Open Monumentendag 2019. De gratis rondleidingen starten zaterdag om 11.30 uur, 13.00 uur, 14.30 uur en 16.00 uur en op zondag om 12.30 uur, 14.00 uur en 15.30 uur. Aanmelden via www.leefgoed.nl/agenda/omd-2019. Parkeren is gratis, beneden aan de Groenendijk 325.
Met een oldtimerbus kunnen bezoekers van Open Monumentendag zich zaterdag door Nieuwerkerk verplaatsen. De bus stopt ook bij de haven van korenmolen Windlust op Kortenoord, waar passagiersschip de Libra op en neer vaart naar Gouderak en Ouderkerk aan den IJssel.

Meer berichten