Logo hartvanzuidplas.nl
Landelijk bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde in januari dit jaar 248.000 euro per woning, de hoogste waarde ooit.
Landelijk bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde in januari dit jaar 248.000 euro per woning, de hoogste waarde ooit.

Zuidplas uitschieter in regio: grote stijging WOZ-waarde

  •   495 keer gelezen

Regio - Zuidplas staat in de top 20 van gemeenten met de hoogste WOZ-waarde stijging. Dit jaar is deze met 12,1 procent omhoog gegaan ten opzichte van 2018, waardoor de gemiddelde WOZ-waarde in Zuidplas op 268.000 euro uitkomt.

De gemeente is hiermee een uitschieter. In Zuid-Holland staan alleen Rotterdam, Den Haag, Kaag en Braassem en Oegstgeest hoger op de lijst die gisteren door het CBS is gepubliceerd. Met een gemiddelde stijging van 15,7 procent staat Rotterdam met afstand op de eerste plek. Landelijke bedroeg de gemiddelde stijging een kleine 8 procent, de hoogste stijging sinds jaren.

De WOZ-waarde volgt de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen met ongeveer een jaar vertraging. Deze vertraging komt doordat woningen op 1 januari worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari van het voorgaande jaar. De huizenprijzen stijgen al vanaf 2014, terwijl de WOZ-waarde na 2015 een stijging laat zien.

Naast het effect van taxatie van een jaar eerder, worden bij de ontwikkeling van de WOZ-waarde alle woningen meegenomen, ook huurwoningen en niet verkochte koopwoningen. Sloop en nieuwbouw hebben over het algemeen een verhogend effect op de ontwikkeling van de WOZ-waarde.

Meer berichten