Logo hartvanzuidplas.nl
De truck van House Shed Records werd door cultuurwethouder Jan Verbeek aangewezen als de mooiste van de vijftien trucks.
De truck van House Shed Records werd door cultuurwethouder Jan Verbeek aangewezen als de mooiste van de vijftien trucks. (Foto: Erik van Leeuwen)

'Lovely' en uniek: de Danceparade door Zuidplas

  •   320 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Een feestje bouwen tussen weilanden, koeien en in dorpen. Bij de Danceparade in Nieuwerkerk, Zevenhuizen en Moerkapelle gaat iedere bezoeker uit zijn dak. "Dit is uniek."

Door Erik van Leeuwen

Nog voordat de Danceparade in gang is gezet, is het zaterdag al feest op één van de trucks uit de stoet. De truck van House Shed Records wordt door cultuurwethouder Jan Verbeek aangewezen als de mooiste van de vijftien trucks, al geeft de loco-burgemeester van Zuidplas wel toe gehandeld te hebben 'op basis van sentiment'.

Kort daarvoor is hij namelijk allervriendelijkst ontvangen door een groep van zeven Engelsen, drie vrouwen en vier mannen. 'Lovely', noemt Sharon de Danceparade en de omgeving. "Zoiets kennen we niet bij ons."

Dat 'bij ons' is het district Norfolk. "We wilden graag een keer naar Nederland. We zijn gek op dancefestivals. Elk weekend gaan we op pad, maar dit is pas onze eerste buitenlandse reis." Gehuld in een shirt met de tekst 'Rave Anywhere' springt en host de groep er even later in de House Shed Records-truck op los. "Best wel maf", zegt Rob, een ander lid van de groep. "We rijden nu op een viaduct. Onder ons rijden auto's. Die mensen zullen ook wel denken: wat is dat voor een stelletje?"

"Mooi dat dit er is in Zuidplas", vindt de wethouder. "Er moet ruimte zijn voor allerlei soorten evenementen. Het is vandaag toevallig ook Open Monumentendag. Dat is meer voor ouderen, dit spreekt de jeugd veel meer aan."
De gemeente haalde in aanloop naar het dancefestijn wel de veiligheidseisen aan. "Logisch", vindt Sharon uit Engeland, die net als andere bezoekers bij het opstappen wordt gecontroleerd of ze niet stiekem alcohol meeneemt. "Dat ze hier streng op zijn, vind ik goed. Ook zonder bier kunnen wij een feestje bouwen", verzekert ze. Gabriel Bras, als dj Brasco actief in de techno-truck, spreekt van een uniek evenement. "Je kijkt onderweg je ogen uit. Andersom ook, denk ik."

Meer berichten