Logo hartvanzuidplas.nl
Burgemeester Stoop toonde zich een man met humor.
Burgemeester Stoop toonde zich een man met humor. (Foto: Erik van Leeuwen)

Stoop maakt al plaats in de raad van Zuidplas

  •   113 keer gelezen

Zuidplas – Hoewel hij nog tot het aantreden van Han Weber op 30 september in functie blijft, heeft Servaas Stoop dinsdag alvast afscheid genomen van de gemeenteraad. De waarnemend burgemeester kreeg veel lof toegezwaaid, door het college en de raad.

Door Erik van Leeuwen

"We weten allemaal dat er iets moois kan groeien in negen maanden", zei wethouder en loco-burgemeester Jan Verbeek namens het college bij het afscheid van Stoop, dat als laatste punt van de eerste raadsvergadering van het nieuwe politieke jaar op de agenda stond.

Verbeek roemde de inbreng van Stoop in het college. "Onze besluiten moesten duidelijk en helder zijn drukte je ons op het hart. Je zorgde voor de puntjes op de i, figuurlijk en letterlijk, want ook taalkundig greep je waar nodig in."

Stoop trad in januari aan toen Gert-Jan Kats als burgemeester overstapte naar Veenendaal. Stoop was eerder burgemeester van Dirksland en de gemeente Korendijk en zat namens ChristenUnie-SGP in de Provinciale Staten.

Hij kreeg in Zuidplas meteen een zwaar onderwerp op zijn bord: de nasleep van de ongeregeldheden bij de jaarwisseling in Moerkapelle. De manier waarop hij dat destijds afhandelde, verdient volgens raadslid Aart Slobbe alleen maar waardering. "Aan de ene kant was daar je kennis en kunde, aan de andere kant je tact waarmee je je kon verplaatsen in de gevoelens van de inwoners, zodat zij zich ook gehoord voelden. Daarmee zorgde je ervoor dat er een stuk wantrouwen richting het gemeentebestuur verdween en dat beide partijen weer on speaking terms zijn."

Slobbe had vanuit de gemeenschap positieve geluiden gehoord over Stoop. "Betrokken, positief, enthousiast, vol humor en scherp. Het feit dat je je de dossiers in razendsnel tempo eigen had gemaakt, zegt veel over de wijze waarop jij je rol invulde."

Stoop zei in zijn afscheidswoord dat hij 'best wel wat langer' had willen blijven in Zuidplas. "Stiekem heb ik daar ook een beetje op gehoopt. Ik wist dat deze baan eindig zou zijn, maar ik wist niet wat ik onderweg tegen zou komen. Ik ben in januari op een rijdende trein gesprongen, die, op af en toe een stop bij een perron na, hard bleef doorrijden."

Stoop gaf bij zijn laatste optreden in de raad het hoogste orgaan van de gemeente ook een advies mee: zorg dat er effectief wordt vergaderd. "Het hoeft niet altijd laat te worden."

Een nieuwe job heeft Stoop nog niet. Hij was in beeld als gedeputeerde in het nieuwe bestuur van de provincie Zuid-Holland. De plaats in de Gedeputeerde Staten werd echter vergeven aan Willy de Zoete van de ChristenUnie, waarmee de partij van Stoop, de SGP, een combinatie heeft.

Meer berichten