Logo hartvanzuidplas.nl
Raadslid Johan Helmer stoeit met zijn kaartje, terwijl burgemeester Servaas Stoop in vijfvoud lol heeft. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
Raadslid Johan Helmer stoeit met zijn kaartje, terwijl burgemeester Servaas Stoop in vijfvoud lol heeft. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)

Gemeenteraad moet wennen aan nieuwe snufjes

  •   90 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – De gemeenteraad van Zuidplas maakte 17 september voor het eerst in een openbare vergadering gebruik van de hypermoderne raadzaal in het nieuwe gemeentehuis. De raadsleden moesten nog duidelijk wennen aan de nieuwe snufjes.

Voordat de 'beraadslagingen' begonnen, gaf Michel Calvelage nog een korte uitleg over de werking van de apparatuur in de raadzaal. Zijn bedrijf was verantwoordelijk voor de aanleg van de infrastructuur van de nieuwe techniek. Omdat alles optimaal moest functioneren en daarom uitvoerig werd getest, werden de laatste raadsvergaderingen voor de zomervakantie nog in het tijdelijke raadsonderkomen in het Thorbecke College gehouden.
Er zijn drie grote veranderingen. Ten eerste krijgt ieder raadslid voor een vergadering een kaart waarmee hij of zij 'zichzelf' kan activeren. Zonder kaart gaat de microfoon niet aan. 'Geen kaart is monddood', was dinsdag een veelgehoorde opmerking. Burgemeester Stoop had zijn eigen 'straf' bedacht. Toen Johan Helmer, raadslid van de op leeftijd zijnde fractie van PvdA/GroenLinks, stoeide met de kaart ("Moet ik 'm iedere keer erin stoppen?") riep Stoop vrolijk dat verlies ervan '2500 euro gaat kosten'."

Een andere verandering is dat raadsleden in plaats van door hun hand op te steken, voortaan stemmen met één druk op hun kastje. De digitale stemming aan het eind van de vergadering dinsdag verliep nog niet vlekkeloos.

De grootste verandering in de nieuwe raad zit 'm echter in het beeld. Slimme camera's registreren het raads- of collegelid dat aan het woord is. De spreker ziet zichzelf vervolgens in viervoud op grote schermen. De beelden zijn ook thuis te zien door alle inwoners van Zuidplas. Wethouder Jan Willem Schuurman maakte er maar een lolletje van: "Nu gaat de grote wens van mijn vrouw in vervulling: ziet ze me toch wat vaker."
Collega-wethouder Jan Verbeek liet zich achter het spreekgestoelte ontvallen wel even te schrikken van zichzelf. Een inkoppertje. "Jij niet alleen", was de reactie uit de raad.

Ook als je niet aan het woord bent als raadslid is het oppassen geblazen, want de camera legt ook de omgeving vast. Burgemeester Stoop adviseerde sommige activiteiten na te laten: "In je neus peuteren bijvoorbeeld. Dat staat niet zo netjes." In sommige fracties werd gekscherend om kleedgeld gevraagd. "Je moet nadenken wat je volgende keer aantrekt, want je kunt natuurlijk niet met twee keer hetzelfde op de televisie komen", reageerde Chantal Bon-Van de Griek (D66), die dankzij haar praatgrage fractiegenoot Frans Klovert regelmatig de camera's op zich gericht wist.

Meer berichten