Logo hartvanzuidplas.nl
Naast archiefstukken over bijvoorbeeld stadsbestuur, passeren ook Middeleeuwse literaire en wetenschappelijke teksten de revue.
Naast archiefstukken over bijvoorbeeld stadsbestuur, passeren ook Middeleeuwse literaire en wetenschappelijke teksten de revue. (Foto: )

Cursus Oud Schrift voor gevorderden

  •   66 keer gelezen

Gouda - De vaardigheid van het lezen en begrijpen van oude documenten is onmisbaar voor het doen van historisch onderzoek. Voor wie de basis van het lezen van oud schrift onder de knie heeft, verzorgt Streekarchief Midden-Holland dit najaar op tien dinsdagochtenden de cursus oud schrift voor gevorderden.

Aan de hand van teksten uit de periode van de vijftiende tot en met de zeventiende eeuw, proberen deelnemers het schrift uit die tijd te ontcijferen. Door het lezen van de stukken, komen deelnemers tegelijkertijd veel te weten over het leven van destijds. Naast archiefstukken, die bijvoorbeeld gaan over het bestuur van de stad of gebeurtenissen die zijn opgeschreven in het rechterlijk archief, passeren ook Middeleeuwse literaire en wetenschappelijke teksten de revue. De teksten zijn allemaal Nederlandstalig.

Paleograaf-codicoloog Jan Willem Klein geeft uitleg over de ontwikkelingen van het schrift en het gebruik van bepaalde schrifttekens, en voorziet de cursisten van het nodige huiswerk, dat hij elke week nakijkt.

De cursus wordt gegeven in de Chocoladefabriek Gouda op 8, 15 en 29 oktober, 5, 12, 19 en 26 november en 3, 10 en 17 december, van 10.00 tot 11.30 uur. Kosten: 195 euro, inclusief materiaal, koffie en thee. Aanmelden: info@samh.nl.

Meer berichten