Een deel van de Zuidplaspolder nabij het Koningskwartier waar de provincie en andere partners graag woningbouw zien.
Een deel van de Zuidplaspolder nabij het Koningskwartier waar de provincie en andere partners graag woningbouw zien. Foto: Erik van Leeuwen

'Eerste paal Vijfde Dorp in 2023 of 2024'

Algemeen Vijfde Dorp 712 keer gelezen

Zevenhuizen – "Als we nu toch bezig zijn", was donderdag 19 september een opmerking uit de grote zaal in Dorpshuis Swanla, "kunnen we dan ook meteen dat verpauperde gebied tussen de Ringvaart en de Eerste Tochtweg meenemen?" Het was één van de vele vragen en opmerkingen die voorbijkwamen tijdens de tweede 'meet up' in het kader van de ontwikkeling van het middengebied van Zuidplaspolder.

De belangstelling voor de sessie in Zevenhuizen was groot. Een paar honderd mensen wilden vorige week bijgepraat worden en zelf meepraten over het Vijfde Dorp. Uiteraard kwam de vraag of dat 'nou echt nodig is, die vierduizend woningen?'
"Ja, er gaat gebouwd worden", was het antwoord van wethouder Jan Hordijk. "Als het niet linksom is dan rechtsom. Dat is in 2004 al besloten. Toen hebben verschillende partijen grondposities verworven. Rotterdam voor veertig procent. Dat wil z'n deel te gelde maken", maakte de wethouder duidelijk.
Eén aanwezige bewoner van Zuidplas dacht de oplossing te hebben. "Aangezien het Rijk met één miljard over de brug komt voor woningbouw, kunnen we dan misschien Rotterdam afkopen? Dan kunnen er wat minder woningen worden gebouwd."
Hordijk liet weten dat het zo niet werkt. "Dat geld is bedoeld om de woningbouw aan te jagen, niet om die af te remmen. Ik heb geen idee waar het geld precies voor bestemd is, maar het is in elk geval bedoeld om het woningtekort te lijf te gaan. En dat doe je niet door minder huizen te bouwen."

Het publiek in de zaal was reuze nieuwsgierig wanneer de eerste paal van het Vijfde Dorp de grond in zou kunnen gaan. Marco van Lente, projectleider van de ontwikkeling van het middengebied, wilde zich eerst niet wagen aan die voorspelling, maar liet zich na enige druk toch overhalen. "Als alles volgens planning loopt in 2023 of 2024."
De eerste stap in het proces is dat de conceptvisie definitief wordt vastgesteld. "Ik verwacht dat dat in het voorjaar gaat gebeuren." De gemeenteraad van Zuidplas is daar verantwoordelijk voor, maar eerst moeten de andere partijen in de grondbank (provincie, Rotterdam, Waddinxveen en Gouda) hun zegen aan de plannen geven. Tegengas krijgt Zuidplas genoeg. "Het gaat om geld, maar vooral om wonen. Er heerst grote woningnood", benadrukte Hordijk.

Een toehoorder stelde vast dat Zuidplas aan de bak kan als het voor 2030 vierduizend woningen klaar wil hebben in het Vijfde Dorp. "Dat is zeshonderd woningen per jaar." Ter vergelijking: afgelopen jaar bouwde Zuidplas er flink op los, maar daar eindigde de bouwlust bij 350 huizen.
Van die vierduizend woningen zullen er duizend tot vijftienhonderd bewoond gaan worden door huidige inwoners van de Zuidplas, vertelde Gerard Nijenhuis, beleidsadviseur ruimte. "Dat is uit onderzoek, waar de woonvisie op is gebaseerd, gebleken."

Zuidplas heeft voor het Vijfde Dorp een bovenregionale bouwopgave. "Zoals we die ook voor Moerkapelle hadden. Zonder die opgave was De Jonge Veenen er niet gekomen", verzekerde Hordijk. "We bouwen niet alleen voor inwoners van Zuidplas, maar ook voor toekomstige inwoners. Nee, dat is niet vreemd. Een groot deel van de huidige bewoners is niet geboren of opgegroeid in één van de vier dorpen." (Erik van Leeuwen)