Afbeelding
Foto: Pixabay

Spoeddebat over financiële misrekeningen

Algemeen 347 keer gelezen

Zuidplas – De vier oppositiepartijen in de gemeenteraad hebben een spoeddebat aangevraagd over aanpassingen in de zomernota. PvdA/GroenLinks, Nieuw Elan Zuidplas, de SP en D66 maken zich zorgen over de administratieve kwaliteit van de gemeente.

Aanleiding voor het aanvragen van het spoeddebat - dat zal plaatsvinden op 1 oktober - is de informatienota die het college afgelopen week stuurde naar de gemeenteraad. Wethouder Daan de Haas, verantwoordelijk voor het huishoudboekje van de gemeente, maakte daarin melding van drie grote afwijkingen.

De gemeente heeft zich misgerekend bij de vangnetuitkering van het Rijk en er komt ongeveer een miljoen euro minder binnen dan in de zomernota was begroot. Daartegenover staan twee meevallers, die samen ongeveer 650.000 euro opleveren.

De zorgen van de oppositie zijn tweeledig. Ten eerste vreest die de gevolgen voor de begroting - er is een tekort -, ten tweede zijn er twijfels over de administratieve kwaliteit van de gemeente. "Dit is niet de eerste keer dat dit soort zaken aan het licht komen", reageert raadslid Martin Damen van PvdA/GroenLinks. "Dat wekt niet bepaald vertrouwen. Daarom hebben we een debat aangevraagd met de politiek verantwoordelijken."

Volgens hem gaat het om 'serieuze' bedragen. "Het is geen kleingeld, zeker als je weet dat je als raad maar op ongeveer tien procent van de begroting invloed hebt. De financiën moeten op orde zijn. In een begroting zit altijd wat ruimte, maar de verschillen waarmee we nu geconfronteerd worden zijn te groot." Damen zegt dat Zuidplas financiële instabiliteit niet kan gebruiken. "Zeker niet met wat er op ons af gaat komen, met de ontwikkeling van het middengebied. Dat is een gigantische operatie."

Partijen in de gemeenteraad maken nauwelijks gebruik van het aanvragen van een spoeddebat. "Het is ons ernst omdat er weinig tijd is voor de meerjarenbegroting. Als we nog iets willen sturen, moeten we snel onze invloed aanwenden." (Erik van Leeuwen)