Logo hartvanzuidplas.nl
Miranda van de Stadt en Debbie Schriemer vormen de motor achter het eerste Zuidplas Sportgala.
Miranda van de Stadt en Debbie Schriemer vormen de motor achter het eerste Zuidplas Sportgala.

Sportgala moet clubs in etalage zetten

  •   185 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Sportclubs en sporters in Zuidplas krijgen op donderdag 7 november hun eigen feestje. In Swanla in Zevenhuizen staat dan het eerste Sportgala van Zuidplas op het programma. Niet om top-, maar om uitzonderlijke prestaties te eren.

Door Erik van Leeuwen

In het verleden kende zowel Nieuwerkerk aan den IJssel als Moordrecht een lokale sportverkiezing. In 2010 vond die verkiezing echter voor de laatste keer plaats. Volgens sportstichting Zuidplas is het tijd om het sportgala nieuw leven in te blazen. "Wij zien het als onderdeel van het lokale sportakkoord dat de komende tijd vorm moet krijgen", zegt Debby Schriemer (31), die samen met Miranda van de Stadt (51) de organisatie verzorgt.

"Deels zijn we daar al mee begonnen door het vormen van een sportraad. Clubs komen daarin samen om van elkaars ervaringen te leren. Onze rol daarbij is om verenigingen te ondersteunen en te helpen waar nodig."

In het lokaal sportakkoord zijn zes hoofdpunten geformuleerd. Dat gaat van vitale verenigingen tot het realiseren van een goede infrastructuur van sportaccommodaties."Het creëren van een breed draagvlak voor sport en clubs hoort daar ook bij", geeft Schriemer aan.
"We willen met het sportgala clubs en mensen verbinden en sport, maar dan ook alle sporten, in de etalage zetten. Het gaat daarbij vooral om de breedtesport. De schaakvereniging en de tafeltennisclub."

"Het wordt zeker geen traditioneel sportgala", vult Miranda van de Stadt aan. "Het gaat niet om het huldigen van de beste sporters, wij leggen meer de nadruk op sporters en clubs die een bijzondere prestatie hebben geleverd. Wij noemen het dan ook bewust geen sportverkiezing, maar sportgala."

Onderdeel van het gala is wel dat er een sportman, sportvrouw, sporttalent, sportploeg en sportploeg aangepaste sporten worden gekozen. De winnaars per categorie strijden mee om de Grote Sportprijs van Zuidplas. "De prijs bestaat uit een bijdrage voor aanschaf van materialen. Dat is voor de clubs dus, niet voor de sporter of sportteam", aldus Van de Stadt.

Op die manier wil de organisatie clubs in Zuidplas 'triggeren' om sporters en teams aan te melden. "We hebben een formule gekozen waarbij clubs een belangrijke bijdrage leveren. Het is hun feestje, wij doen het voor hun. We hebben enige tijd geleden bericht gestuurd naar de besturen, maar wij hopen dat ook trainers en andere betrokkenen sporters opgeven. Dat kan nog tot 20 oktober."

Uit de aanmeldingen worden drie sporters of teams genomineerd per categorie. Van de drie genomineerden wordt op 7 november in Swanla de winnaar bekendgemaakt. Een jury buigt zich over de kandidaten. "We doen tijdens het gala veel meer dan het uitreiken van die prijzen", reageert Schriemer, die een tipje van de sluier oplicht. "Oud-basketballer Henk Pieterse komt een inspirerend levensverhaal vertellen, maar ook een interactief spel doen met de aanwezigen. Daarnaast zijn we bezig met een showelement."

'Gala' slaat volgens Van de Stadt niet op de kleding. Lange galajurken en smokings, dat is niet nodig, zegt ze. "Alsjeblieft niet. Gewoon lekker casual, mensen moeten niet in sportkleding komen, maar gewoon netjes gekleed."

Meer berichten