Logo hartvanzuidplas.nl
Weber wordt omschreven als aimabel en kritisch. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
Weber wordt omschreven als aimabel en kritisch. (foto en tekst: Erik van Leeuwen) (Foto: Erik van Leeuwen)

Nieuwe burgemeester Han Weber wil brugwachter zijn

  •   136 keer gelezen

Zuidplas - Tien maanden na het vertrek van Gert-Jan Kats naar Veenendaal werd maandag zijn opvolger Han Weber geïnstalleerd. De 52-jarige Weber is daarmee na Kats en waarnemend burgemeester Servaas Stoop de derde burgemeester van Zuidplas.

Weber (D66) zei na zijn installatie in de raadzaal van het nieuwe gemeentehuis dat hij een brugwachter wil zijn. "Een verbinder en bewaker van de processen."

"Inwoners verwachten veel van de overheid. Zeker voor die inwoners die zijn aangewezen op de hulp van die overheid. Het plakken van publieke pleisters op private wonden is heel belangrijk, maar ook complex. Dat vraagt om een gemeenteraad met toewijding."

"Zuidplas wilde een burgemeester met lef, jullie krijgen een burgemeester met lef", verzekerde Jaap Smit, commissaris van de Koning van Zuid-Holland. Smit werkte vijfenhalf jaar samen met Weber in het college van Gedeputeerde Staten. "Hij heeft de politiek en het besturen in zijn DNA zitten. Een man voor wie het openbaar bestuur zijn natuurlijke habitat is."

Smit noemde de nieuwe burgemeester, die getrouwd is en twee zoons heeft, 'aimabel', een 'bourgondiër' en 'kritisch'. "Ik heb hem leren kennen als een energieke bestuurder, die steeds de hoofdlijnen in de gaten houdt en wars is van technocratie. Hij noemt zichzelf een possimist. Dat is hem soms goed van pas gekomen tijdens de moeilijke dossiers die bij hem op het bord lagen."

"Wat een mooie en stille gemeente was mijn eerste gedachte over Zuidplas", zei Weber. "Centraal gelegen, alles bij de hand, goede voorzieningen, veel groen en blauw en rust van het landelijke gebied. Inderdaad, de watertuin van de Randstad."
Een gemeente met de gemoedelijkheid van een dorp, zo vervolgde hij. "Wat zeg ik: vier dorpen. Met elk een eigen karakter. Verschil is de kracht van deze gemeente."

"Hij kan zijn borst natmaken", zei Smit over de nieuwe baan van Weber, daarmee verwijzend naar de opgave waarvoor Zuidplas staat. "Er liggen plannen voor stevige groei. Nu heeft Zuidplas nog zo'n 42.000 inwoners en dat kunnen er straks, als het geplande bouwen doorgaat, 60.000 worden. Grootschalige projecten als deze moeten met beleid en verstand worden aangepakt."

Zelf ging Weber ook in op de uitbreidingsplannen van Zuidplas. "Zuidplas zocht een burgemeester met lef die meegroeit met de gemeente. Uitbreiding biedt kansen, zoals goede voorzieningen voor onze inwoners. Het draagt bij aan het oplossen van noden, de woningnood. Maar ik weet dat die groei sommigen ook zorgen baart. Zorgen om het behoud van het dorpse karakter. De raad heeft daarom ook een mooie vlucht naar voren genomen door te bedenken hoe de groei van de gemeente samen kan gaan met het behouden van wat belangrijke waarden zijn, zoals het behoud van karaktervolle dorpen tussen veel groen en water. U wilt er als raad het liefst een dorpje bij, met een eigen karakter. Dat vráágt niet alleen om lef, maar daarmee tóónt Zuidplas lef. En ik ga mij inzetten om Zuidplas op een verstandige manier te ontwikkelen."
Weber gaat met zijn gezin wonen in de ambtswoning aan de Rijskade in Nieuwerkerk.

Meer berichten