Melkveehouder Paul Oudijk liet zijn steun aan het boerenprotest blijken. (tekst en foto: Myriam Dijck)
Melkveehouder Paul Oudijk liet zijn steun aan het boerenprotest blijken. (tekst en foto: Myriam Dijck)

Moordrechtse boeren protesteren tegen ‘draconische maatregelen’

Algemeen Stikstof 747 keer gelezen

Moordrecht – Agrariërs uit Zuidplas steunden vandaag de nationale boerenactie. De oudste zoon van melkveehouder Paul Oudijk ging per trekker naar de manifestatie in Den Haag en zelf steunde hij de actie vanaf zijn boerderij in Moordrecht.

Terwijl Oudijk voor zijn 170 koeien moest zorgen, liet hij zijn mening blijken via een spandoek met de tekst 'boeren blijven broodnodig'. Directe aanleiding voor deelname aan de actie was de stikstofuitspraak van de Raad van State.

"De veehouderij wordt verantwoordelijk gesteld voor een probleem wat we met z'n allen hebben veroorzaakt", zegt Oudijk. "Er wordt met veel aannames gerekend wat betreft de stikstofuitstoot, men heeft geen zuivere data. Dat moet eerst eens in kaart worden gebracht voordat er draconische maatregelen worden doorgevoerd."

Hierbij verwijst Oudijk vooral naar het voorstel van D66 dat de veestapel in Nederland moet worden gehalveerd. "Dat schoot bij ons echt in het verkeerde keelgat. Als we daarmee worden geconfronteerd dan is het einde oefening. Je verplicht een bedrijf zoals Heineken toch ook niet ineens de productie te halveren?"

Over de aanbevelingen van de commissie Remkes was Oudijk maar matig te spreken. Een van de adviezen is het uitkopen van veehouderijen in de buurt van de stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden. "Als dat stuk land vervolgens wordt teruggegeven aan de natuur, dan zit daar weer een andere boer naast – je schuift het probleem dan alleen maar op."

Door het ongenoegen van de agrariërs duidelijk kenbaar te maken, hoopt Oudijk dat de problematiek bovenaan op de politieke agenda komt te staan. "Wij zijn best bereid om te innoveren en ons steentje bij te dragen, maar eerst moeten alle voors en tegens worden afgewogen voordat er lukraak beslissingen worden genomen."

Uit het hele land trokken boeren vandaag op de trekker naar Den Haag, hierdoor ontstonden veel files op de snelwegen. Ook op de A12 tussen Gouda en Zoetermeer reden de agrariërs in de ochtendspits stapvoets over de weg. Mede door het slechte weer en een aantal ongelukken is daardoor het filerecord gebroken.

"De actiebereidheid was veel groter dan verwacht, terwijl boeren over het algemeen niet zo van het protesteren zijn. Het is een triest record, maar het laat wel zien dat de actie breed gedragen wordt door de land- en tuinbouw", zegt Oudijk.