Paul Wervenbos en Guus Moret:
Paul Wervenbos en Guus Moret: "We focussen meer op grote speelplekken dan op kleine postzegeltjes."

'Een schommel en een glijbaan, niks extreems'

Algemeen 880 keer gelezen

Zuidplas - Tafeltennistafels zijn uit, de ouderwetse glijbaan en schommel nog altijd populair. Althans in Zuidplas. "De inwoners vragen geen gekke dingen en zijn vrij snel tevreden."

De kenners zien hoe het kan in andere delen van het land. Volgens Guus Moret van de gemeente Zuidplas en Paul Wervenbos van Verheij Integrale groenzorg zijn speeltuinen met toestellen van 60.000 tot 80.000 euro in sommige steden geen uitzondering. "Denk aan een outdoor dj-tafel, waar jongeren met behulp van hun mobiele telefoon muziek mee kunnen maken, of een interactieve voetbalmuur met lichtgevende vlakken. Zo extreem doen we niet in Zuidplas."
Guus Moret houdt zich voor de gemeente onder andere bezig met speeltuinen. "We proberen altijd een middenweg te vinden tussen wat wenselijk en betaalbaar is en dan nog kost de aanleg van een gemiddelde speeltuin zo'n 40.000 euro. Ook doordat er meer oog is voor duurzaamheid - minder kunststof en meer hout en rvs - wordt het er niet goedkoper op."
Zuidplas telt zo'n 160 speeltuinen (Waddinxveen 95), met ruim 550 speeltoestellen (498 in Waddinxveen). Ze zijn te verdelen in vier categorieën, te weten: bewegen, constructief, fantasie en natuurbeleving. "Dat laatste is niet overal toe te passen", zegt Moret. "In Zuidplas schort het aan voldoende ruimte, zeker als het om een natuurspeeltuin met water gaat." De natuurspeeltuin in de Zevenhuizense Hennipgaarde ligt op grond van Recreatieschap Rottemeren en niet van de gemeente.
Een trend die de twee zien is de populariteit van themaspeeltuinen. Aan de Wolga in Nieuwerkerk wist projectleider Paul Wervenbos van het groenbedrijf dat in Nieuwerkerk en Moerkapelle de speeltuinen aanlegt en onderhoudt, bijvoorbeeld een speeltuin volledig in het teken van de brandweer te realiseren.
Een andere trend is de focus op grotere plekken waar iedereen naartoe kan komen, in plaats van op het in stand houden van kleine 'postzegeltjes'. Moret: "In oudere wijken heb je nog vaak hoekjes met maar één toestel, dat niet echt uitdaging biedt aan kinderen. Als zo'n toestel toe is aan vervanging - het gemiddelde toestel gaat vijftien jaar mee - dan kiezen we vaak voor clustering."
Bij de inrichting van nieuwe speelplekken moet ook aan nieuwe veiligheidseisen worden voldaan. "Die zijn de afgelopen jaren aangescherpt", weet Wervenbos. "De vereisten voor het voorkomen van vinger- en hoofdbeknelling zijn verscherpt en ook ten aanzien van valhoogtes en valruimtes. Daardoor kost de inrichting van een speeltuin tegenwoordig vaak meer ruimte. Waar bij een glijbaan voorheen aan de onderkant een meter ruimte moest zijn, is dat nu anderhalve meter bijvoorbeeld."
De grootste bedreiging voor speeltuinen is vandalisme. "Op vandalismegevoelige plekken kiezen we nog wel eens voor het hergebruiken van bestaande toestellen, die dan een nieuwe lik verf krijgen. Op die manier proberen we de kosten van vernieling te beperken. Punt blijft natuurlijk dat ook de hangjongeren een plek moeten hebben. En daar schort het nog wel eens aan." (Judith Rikken)