Karel Schuurman.
Karel Schuurman.

Fotoboek met de groeten uit Nieuwerkerk

Algemeen 383 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Met zijn camera trok Karel Schuurman door Nieuwerkerk, langs de plekken die staan afgebeeld op de ansichtkaarten die hij sinds zijn kindertijd heeft verzameld. Hij heeft de foto's van nu naast die van toen gepubliceerd in een boekje.

Geboren Nieuwerkerker Schuurman (60) kwam in 1959 ter wereld aan de Vrijheidslaan. "Wij konden de Brienenoordbrug, die toen net gebouwd was, zien liggen. In de weilanden rond het dorp liepen we te banjeren, speelden we en bouwden we hutten. Ik was nooit binnen, alleen in het weekend, als ik de kranten doorspitte op zoek naar Nieuwerkerks nieuws. Ik knipte alle foto's uit en bewaarde die."
Al op zijn achtste begon hij ook met het verzamelen van ansichtkaarten. "Ik denk dat een kaart met daarop een foto van ons huis aan mijn fascinatie ten grondslag ligt. Die kaart had ik op mijn kamer en was dus elke dag bij mij in beeld. Ik ben vrij visueel ingesteld." Bij een winkeltje in de Dorpsstraat kocht Schuurman van zijn zakgeld zijn eerste kaarten met foto's van plekken in Nieuwerkerk. Later tikte hij via internet tientallen kaarten uit de jaren 60 en 70 op de kop en werd hij regelmatig verrast door wat er op de achterkant geschreven stond. "Ik kocht een kaart op eBay in Amerika. Die bleek te zijn verstuurd door de vader van mijn tante, aan familie in Amerika. Groeten uit Nieuwerkerk, stond erop. En dat koop je dan een halve eeuw later voor een paar euro terug. Een andere kaart is in 1963 door de ouders van een schoolvriendin van mijn vrouw verstuurd aan een tante in Leerdam. Dat ik die kaart had, vond die vriendin hartstikke leuk." Een bijkomstigheid overigens, want het gaat Schuurman allemaal om de beelden op de voorkant.
Zijn verzameling bestaat uit ruim 100 kaarten, waarvan de helft nu in zijn boekje staat, met daarnaast de foto van de situatie nu. Wie het boekje doorbladert, maakt een 'wandeling' vanuit het Oude Dorp in oostelijke richting naar de 's Gravenweg. Sommige plekken zijn 'honderd procent veranderd', doordat gebouwen zijn afgebroken en er nieuwe voor in de plaats zijn gekomen. Zo staat naast de foto uit 1965 van bejaardenhuis Chrysantemum de foto die Schuurman vanuit exact dezelfde hoek maakte van zorgcentrum De Meander.
Het maken van de laatste foto in het boekje kostte de meeste tijd. "Ik ben wel 25 keer bij het nieuwe gemeentehuis aan het Raadhuisplein geweest. Ik wilde geen auto's op de foto, want die stonden er op de oude foto ook niet op."
Naar één locatie is Schuurman nog altijd op zoek. "Op de ansichtkaart staat een boerderij aan de 's Gravenweg. Die is er nu niet meer, maar na vier keer de hele weg te zijn af gefietst, heb ik de exacte plek waar die stond nog steeds niet weten te traceren. De kaart is ooit door 'vader en moeder' verstuurd aan de dames De Vries in Meppel. Misschien zouden die uitsluitsel kunnen geven. Maar zoeken naar mensen met de meest voorkomende naam in Nederland, zal niet meevallen. Wie weet leidt het tot iets voor een volgend boekje."
Nu zijn boekje klaar is, komt hij nog tot nieuwe ontdekkingen. "Ik zag pas een paar weken geleden dat op de oude foto van de Nederlands Hervormde Kerk in Dorrestein het carillon ontbreekt. In mijn beleving was die kerk in één keer klaar, maar blijkbaar is het carillon er toch pas later in gezet. Een oplettende plaatsgenoot die mijn boekje bekeek, vond dat ik wel heel gedetailleerd bezig was en wees me erop dat de klok op de oude en nieuwe foto dezelfde tijd aangeeft. Dat was toeval, en nu ik er nog eens goed naar kijk, zie ik toch een verschil: de fotograaf van toen maakte zijn foto om 10 voor half 3, ik om 10 voor half 4."
Bij de oude foto's zette Schuurman bewust geen data. "Ik doe niet aan geschiedschrijving, het gaat vooral om nostalgie. Om de straatjes en plaatjes uit mijn jeugd en die van mijn leeftijdsgenoten. Ik wil aanmoedigen dat mensen er al pratende met anderen achterkomen wanneer bepaalde foto's genomen moeten zijn. En als ze het zeker willen weten, dan ben ik er."
Het boekje kost 14,50 euro en is onder andere verkrijgbaar via karel.schuurman@gmail.com en bij Bij Bourgondisch, Dorpsstraat 53.