Vijf van de zeven leden tellende jubileumcommissie. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
Vijf van de zeven leden tellende jubileumcommissie. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)

BCN viert 40-jarig bestaan met reünie

Sport 194 keer gelezen

BADMINTON
Nieuwerkerk aan den IJssel - BC Nieuwerkerk bestaat vrijdag 1 november precies veertig jaar. Voor de club reden die dag terug te blikken met leden en oud-leden tijdens een reünie in de Parkzoomhal. "Als je alles op een rijtje zet, is er in die veertig jaar ontzettend veel gebeurd."

Een zevenkoppig gezelschap heeft zich ontfermd over de organisatie van de reünie. Lies (68) en Johan (71) van Lochem en Wim van Beusekom (60) behoren tot de commissie van het 40-jarig bestaan. "We zijn druk bezig om adressen van oud-leden te achterhalen", zegt Van Beusekom. "Daar gebruiken we de sociale media voor, maar ook ons eigen netwerk. We hopen zo veel mogelijk mensen op te sporen."
"Veel oud-leden zijn verhuisd, maar via via proberen we toch contact met ze te krijgen", vult Johan van Lochem aan. "We zijn een soort detectives."
Ze doen het met grote liefde, want alle drie behoren ze tot het kapitaal van de club: vrijwilligers die altijd klaar stonden en voor wie geen uurtje te veel was. Het hebben van voldoende vrijwilligers is ook iets waarmee het huidige BCN te maken heeft. "De samenleving is veranderd. Vroeger staken mensen heel veel tijd in de club. Nu is iedereen druk", stelt Lies van Lochem. Zoon Martijn is tegenwoordig competitieleider van de club. "Die is goed opgevoed."
Met haar man behoort Van Lochem tot de leden van het eerste uur. "We hebben geen leden meer vanaf de oprichting, Hans Korbee is het langst lid", weet zij. "Zelf ben ik gaan spelen toen BCN nog in de gymzaal aan de Goudmos en Rijskade zat. Het was destijds nog een kleine club."

"Wij kwamen van Rozenburg en hadden daar gespeeld bij BC Waterweg", vervolgt Johan van Lochem. "Ik wilde competitie spelen, maar dat kon toen nog niet ij BCN omdat de zalen niet aan de eisen van de bond voldeden. Ik heb daardoor vijf jaar bij BC Capelle gespeeld."
De komst van de Ringvaarthal veranderde veel voor BCN. "De club groeide snel. Toen zijn we ook met een jeugdafdeling begonnen", vertelt Lies van Lochem. "In die tijd was het hartstikke druk. We hadden zeven banen. De Ringvaarthal had een tribune die je kon uittrekken. Daar zat je soms dertig, veertig minuten te wachten op je beurt om te spelen."

"Dat was een fijne hal", zegt Van Beusekom over de Ringvaarthal. "Grote voordeel was dat er vanuit de kantine binding was met de zaal. In die tijd zijn we ook begonnen met het Midzomernachttoernooi."
Johan van Lochem: "We hadden heel veel competitieteams. De club leefde. Dat waren de hoogtijdagen."
Toen de Ringvaarthal afbrandde, waren de rapen voor de verenigingen en dus ook BCN gaar. "We moesten op zoek naar een andere locatie. We zijn overal en nergens gaan spelen", zegt Lies van Lochem. Van Beusekom: "We trainden in Capelle en Zevenhuizen en voor wedstrijden maakten we gebruik van sporthal De Springers in Gouda. Dat was een baggerhal, maar ja, we moesten wat. Niet spelen was ook geen optie."

De gevolgen voor de vereniging, die in feite uit elkaar werd geslagen, waren groot. Lies van Lochem: "Het ledental halveerde. Van de jeugdafdeling bleef niets over. Die moesten we van de grond af opbouwen."

Dat gebeurde in het nieuwe onderkomen, de Parkzoomhal. "Daar zijn we nooit meer zo groot geworden als toen we in de Ringvaarthal waren", stelt Van Beusekom. "We hebben het ledental wel lang stabiel weten te houden, op ongeveer tweehonderd-plus. De afgelopen jaren hebben we te maken met een terugval. Je ziet dat mensen sneller geneigd zijn om te kiezen voor een individuele sport. We hebben minder recreanten, maar het aantal competitieteams neemt ook steeds iets af. Niet snel, maar geleidelijk."

En het opbouwen van een jeugdafdeling gaat soms ook met horten en stoten. Van Beusekom, die jarenlang jeugdvoorzitter was: "Onze jeugdtrainer vertrok naar BC Schollevaar en nam in één klap al onze talenten mee. Zaten we ineens met een groot gat. Dat repareer je niet in één, twee jaar."

Het karakter van de club is altijd hetzelfde gebleven, vinden ze alle drie. "Een echte familieclub", omschrijft Johan van Lochem BCN. "We delen geluk, maar ook verdriet", aldus Van Lochem. Zijn vrouw: "Als er mensen wegvallen, staat BCN op. Dat vind ik mooi. We zijn nooit een echte prestatiegerichte club geweest, maar op dat vlak zijn we wel altijd top geweest."

Aanmelden en informatie over de reünie van BCN: BCNreünie40@bcnieuwerkerk.nl.