Logo hartvanzuidplas.nl
Nyncke en André de Knegt in de hal van tafeltennisvereniging Taverzo in Zoetermeer.
Nyncke en André de Knegt in de hal van tafeltennisvereniging Taverzo in Zoetermeer.

Nyncke de Knegt spaart tegenstanders niet

  •   170 keer gelezen

TAFELTENNIS
Moerkapelle - Ze speelt pas sinds twee jaar tafeltennis, maar de prijzenkast van Nyncke de Knegt puilt al uit. Het 10-jarige talentje is voor niemand bang. "Ze slaat ook al 18-jarigen van tafel", aldus trotse vader André de Knegt (52).

Door Erik van Leeuwen

De verslaggever wil best een balletje slaan in de mooie tafeltennishal van Taverzo, de vereniging waar Nyncke de Knegt lid is. Veel lol beleeft hij er echter niet aan. Elke te hoog over het net teruggeslagen bal wordt met een ferme smash beantwoord. Nyncke toont geen enkele vorm van medelijden. Vader André ziet het tafereel met een lach aan. "Voor mij wordt het ook steeds minder leuk om tegen haar te spelen."

Hij was het die Nyncke met het tafeltennisvirus besmette. "Ze ging vaak met mij mee toen ik bij Doing in Zoetermeer ging spelen." Doing, ook Zoetermeer, richt zich op sporters met een handicap. De Knegt, vroeger voetballer bij VV Moerkapelle, kwam in een rolstoel terecht na een ongeval op zijn werk. "Ik werkte in een kas en heb mosterdgas, dat als bestrijdingsmiddel werd gebruikt, binnen gekregen. Een collega van mij overkwam hetzelfde." Het leven van De Knegt en zijn collega hing aan een zijden draadje. "De artsen hebben ons zeven weken in coma gehouden. We lagen in Utrecht op een afdeling die speciaal was opgezet voor mogelijke slachtoffers van een mosterdgasaanval in Irak", zegt De Knegt. Schadevrij kwam hij er niet vanaf. Zijn evenwichtsorgaan werd danig aangetast. "Lopen gaat daardoor niet echt lekker, vandaar die rolstoel", aldus De Knegt, die ondanks zijn handicap niet bij de pakken neer ging zitten.

Hij vond in tafeltennis een nieuw passie. "En Nyncke bleek het ook leuk te vinden. Samen delen we een passie. Daar geniet ik echt van."

Hij stapte over naar het grotere Taverzo, waar de mogelijkheden voor Nyncke om te trainen groter zijn. "Ik heb haar nooit gepusht", zegt André. "Dat willen winnen, dat zit in haar." In haar eerste seizoen won ze al veel wedstrijden. Vorig seizoen kwam ze tot 97 procent winstpartijen in haar jeugdteam. Een team dat bestaat uit spelers die veel ouder zijn dan zij. "Soms wint ze van iemand van zestien jaar."

Inmiddels heeft Nyncke al een aantal nationale titels op haar naam. "De top in Nederland is smal. Ze komt vaak dezelfde tegenstanders tegen."

Als haar wordt gevraagd naar haar tafeltenniskwaliteiten is het antwoord zo gevonden: verdedigen. "Ik wacht mijn kans af en sla dan toe via een smash. Forehand."

Meer berichten