Het overnemen van de ontwikkeling in de Zuidplaspolder biedt Rotterdam geen garantie dat de investering wordt terugverdiend.
Het overnemen van de ontwikkeling in de Zuidplaspolder biedt Rotterdam geen garantie dat de investering wordt terugverdiend.

Rotterdams 'landjepik' definitief van tafel

Algemeen Vijfde Dorp 477 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Rotterdam zal geen pogingen ondernemen om de gebiedsontwikkeling van het middengebied van de Zuidplaspolder van de gemeente Zuidplas over te nemen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam afgelopen week in een schrijven naar de gemeenteraad van de Maasstad kenbaar gemaakt.

Door Erik van Leeuwen

De Rotterdamse raad had eind juli via de motie 'Nesselande-Oost' het gemeentebestuur opgeroepen om de regie voor het Vijfde Dorp in eigen hand te nemen. Wethouder Bas Kurvers van Wonen en Bouw had zijn collega van Zuidplas Jan Hordijk in het informele circuit al laten weten dat Rotterdam niet van plan was om aan landjepik te doen. De brief afgelopen week was het formele antwoord van het Rotterdamse college richting de eigen raad.
Het college stelt daarin dat het overnemen van de Zuidplaspolder van Zuidplas via een procedure op grond van de Wet algemene regels (een grenscorrectie) 'een onbegaanbare horde' lijkt te zijn die 'technisch onuitvoerbaar' is. "Het toevoegen van het middengebied van de Zuidplaspolder aan het grondgebied van Rotterdam zou alleen snel kunnen wanneer de gemeente Zuidplas het vrijwillig zou willen afdragen aan Rotterdam. Dat is nu niet het geval."
Het gebied gedwongen afstaan aan Rotterdam zou volgens het Rotterdamse college alleen kunnen bij 'ernstige wanprestaties van de gemeente Zuidplas'. Er moet dan een procedure in gang gezet worden die enkele jaren duurt, verwacht het college. Daarbij heeft de provincie een adviesrol richting de Eerste en Tweede Kamer, die daarover besluiten. "De provincie heeft als reactie op de motie reeds aangegeven dat een gemeentelijke herindeling niet aan de orde is." 

Het college geeft in zijn brief aan Zuidplas ook aan dat Rotterdam weliswaar veel ervaring heeft met grote gebiedsontwikkelingen, maar dat het volledig overnemen van de ontwikkeling in de Zuidplaspolder 'zeker geen garantie biedt' voor het terugverdienen van de financiële deelneming van Rotterdam in de Grondbank, dat het gebied voor alle partners beheert.

Aanleiding voor de Rotterdamse gemeenteraad om drie maanden geleden de motie Nesselande-Oost aan te nemen, was het feit dat Rotterdam er bij de ontwikkeling van de huidige plannen – Zuidplas heeft een concept-ontwikkelingsvisie opgesteld – voor miljoenen euro's bij in zou schieten.
De focus van Rotterdam, zo meldt het Rotterdamse college, ligt vooral op de aansluitingen van infrastructuur en openbaar vervoer op het Rotterdamse netwerk en 'het complementair zijn' aan het Rotterdamse woningbouwprogramma. "De door Rotterdam gewenste invulling bevat minimaal dertig procent sociale huur en bestaat uit dorps en landelijk wonen." Volgens het college van Rotterdam wordt aan deze randvoorwaarden in de concept-ontwikkelingsvisie voldaan. Daaruit blijkt dat partijen zich in hoofdlijnen kunnen vinden in het Vijfde Dorp-plan van Zuidplas.