Logo hartvanzuidplas.nl
Wethouder Schuurman sprak de bewoners op het pleintje aan de Lek toe (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
Wethouder Schuurman sprak de bewoners op het pleintje aan de Lek toe (foto en tekst: Erik van Leeuwen)

Gouwe en Lek vieren facelift in afwachting van nieuw groen

  •   35 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Zelfs de ijscoman was vorige week namens de gemeente uitgerukt om met bewoners de reconstructie van de Gouwe en de Lek te vieren. De openbare ruimte kreeg er een facelift; het groen is nog onderweg.

Aanleiding voor de reconstructie waren de verzakkingen. Volgens Zvonko Milosevic, projectleider van de gemeente, een normaal tafereel omdat de buurten in Esse-Hoog al bijna 25 jaar oud zijn. "Op sommige plekken was die verzakking wel een meter", aldus Milosevic.
De gemeente pakte meteen de hele openbare ruimte aan. Naar de wensen van deze tijd en daarbij volgens Milosevic zoveel mogelijk rekening houdend met de wensen van de bewoners. "Er was duidelijk behoefte aan meer parkeerplaatsen en die hebben we ook gerealiseerd. Op de Lek zijn er zes, zeven parkeerplaatsen bijgekomen, op de Gouwe zelfs tien." De speeltuin en het speelveldje aan de Lek zijn bij de reconstructie volledig vernieuwd. "We hebben nieuwe speeltoestellen neergezet en de ondergrond van rubberen tegels is vervangen door kunstgras."
Ook de weginrichting werd aangepast en waar de openbare verlichting toe was aan vernieuwing, werd die vervangen door energiezuinige led.
"Het was best spannend", gaf een bewoner van de Gouwe toe. "Maar met overleg zijn wij er altijd uitgekomen. De gemeente heeft soms te maken met tegenstrijdige belangen. Dat is lastig. De één wil meer parkeerplaatsen, de ander meer groen."
Dat groen ontbrak bij de opening nog. De bewoners die woensdag op het reconstructiefeestje waren afgekomen, keken op het pleintje aan de Lek nog tegen een kale vlakte aan. Volgens projectleider Milosevic had geen boom kans om de reconstructie te overleven. "Maar voor elke weggehaalde boom komt er één terug", verzekerde hij. "In november worden de bomen en ander groen aangeplant. Dat is de beste periode."
Niet alle bewoners verhoogden hun tuin mee. "Geen tijd of even geen geld", reageerde Milosevic. Een bewoner: "Ik had mijn tuin net voor tweeduizend euro opgeknapt toen de brief van de gemeente in de bus gleed. Dat was even slikken."

Meer berichten