Logo hartvanzuidplas.nl
'Bizar' noemt makelaar Nico Perdijk de oververhitte woningmarkt.
'Bizar' noemt makelaar Nico Perdijk de oververhitte woningmarkt.

In de rij voor eengezinswoning

  •   215 keer gelezen

Zuidplas - Een totaal oververhitte woningmarkt. Lokale makelaars hebben er in Zuidplas elke dag mee te maken. De Zevenhuizense makelaar Nico Perdijk heeft er één woord voor: "Bizar!"

Door Erik van Leeuwen

Het is volgens Hans van der Panne de realiteit van de dag; een woning onder de 300.000 euro is een garantie voor een lange rij geïnteresseerden. "Soms wel twintig", zegt de makelaar van de gelijknamige makelaardij uit Nieuwerkerk.

Hetzelfde geluid laat Nico Perdijk horen. Hij ziet dat eenvoudige eengezinswoningen als warme broodjes over de toonbank gaan. "Het is heel normaal dat de vraagprijs wordt betaald. Niet zelden wordt de vraagprijs overboden."

Perdijk, die met zijn kantoor gevestigd is in de Dorpsstraat in Zevenhuizen, spreekt van een gekte. "De eerste woningen die in de Jonge Veenen in Moerkapelle voor 185.000 euro zijn gekocht, gaan nu voor drie ton. Bizar."
Van der Panne schetst het probleem. "Er is schaarste. Er is te weinig aanbod en veel vraag." Gevolg: voor de starter wordt het steeds lastiger een betaalbare woning te vinden.

De makelaars boeren in die markt van schaarste goed, geven ze toe. Maar het zit ze niet lekker dat ze veel mensen moeten teleurstellen bij hun zoektocht naar een geschikte woning. Perdijk heeft het aantal woningen dat hij in zijn portefeuille heeft aanzienlijk kleiner zien worden. "Tijdens de crisis waren er weken bij dat ik tussen de vijftig en zeventig woningen had. Dat halen we nu bij lange na niet."
Volgens Perdijk is de woningmarkt verstopt geraakt. "De doorstroming is heel moeizaam." Dat beeld herkent ook Van der Panne: "Sommige woningtypen zijn of worden te weinig gebouwd." Perdijk wijst op appartementen. "Ik ken heel veel mensen die graag een appartement willen en daarmee een eengezinswoning achterlaten voor de volgende generatie. Je zag het bij het centrumplan hier in Zevenhuizen. In een mum van tijd waren alle woningen weg."

Dat er veel aandacht is voor de woningmarkt vinden Perdijk en Van der Panne logisch. Vanuit dat opzicht hebben zij er moeite mee dat lokale makelaars nooit iets wordt gevraagd door de gemeente, het gemeentebestuur of gemeenteraadsleden. "Al is het maar een keer met elkaar koffie drinken", zegt Van der Panne. "Wij kennen de markt, wij weten wat er leeft."
"Toen Zevenhuizen met Moerkapelle nog een zelfstandige gemeente was, ging ik elke zes weken even langs bij burgemeester Schoots", vervolgt Perdijk. "Dan hadden we het eerst over het voetbal van het weekeinde en vervolgens over alle ontwikkelingen op woongebied. De afstand tussen ons en het gemeentebestuur is nu veel groter. Dat vind ik jammer, want we horen veel en hebben ideeën waar kansen uit kunnen komen."
Net zoals veel inwoners hebben de makelaars ook veel vragen over de ontwikkeling van het Vijfde Dorp. Perdijk: "Het is nog weinig concreet, zeker op het gebied van het woningprogramma." Hij vindt wel dat Zuidplas ook oog moet houden voor ontwikkelingen in de kernen. Daar liggen nog grote kansen. "In Zevenhuizen is er straks een mooi plan mogelijk als Voorbrood vertrekt. Denk eens goed na over de herontwikkeling van dat deel van het centrum. Het gebied waar het om gaat, behelst enorm veel vierkante meters. Richt je blik niet alleen maar op het Vijfde Dorp."

Meer berichten