Logo hartvanzuidplas.nl
Han Weber voltrok met het hijsen van de vlag een van zijn eerste officiële handelingen als burgemeester.
Han Weber voltrok met het hijsen van de vlag een van zijn eerste officiële handelingen als burgemeester. (Foto: Erik van Leeuwen)

Groot formaat regenboogvlag gehesen

  •   123 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Voor het eerst was het hijsen van de regenboogvlag dit jaar een officiële gemeentelijke activiteit. "Een symbool voor een inclusieve samenleving", zei burgemeester Han Weber die vrijdag samen met wethouders Daan de Haas en Jan Verbeek de vlag op het Raadhuisplein de top in hees.

Door Erik van Leeuwen

Bij de officiële plechtigheid bleek de vlag ten opzichte van voorgaande jaren een stukje groter te zijn geworden. "Hij is aangepast aan de grootte van onze andere vlaggen", vertelde wethouder Daan de Haas. "Voor de rest klopt hij, met zes kleuren die in de juiste volgorde zijn gerangschikt."

Zuidplas is aangesloten in de rij van gemeenten die op de internationale Coming-outdag de regenboogvlag hijsen voor de LHBTI-gemeenschap (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen). Dat gebeurde nadat de meerderheid van de gemeenteraad een motie steunde. Een paar jaar geleden haalde eenzelfde motie het niet. Het symbolisch hijsen van de vlag werd daarom op particulier initiatief van VVD-raadslid Jan Ambachtsheer gedaan. Na vijf jaar kon hij zijn vlag overdragen aan de gemeente.

Voor burgemeester Han Weber staat de vlag symbool voor een inclusieve samenleving. "Iedereen doet bij ons mee, ongeacht geloof, seksuele geaardheid, leeftijd of levensovertuiging. Wij hijsen de vlag op nationale Coming-outdag, maar hij heeft een diepere betekenis dan alleen een steun in de rug voor de LHBTI-gemeenschap. Wij streven een samenleving na waarin iedereen gelijk is en waarin iedereen respect heeft voor elkaar. Ik begrijp goed dat sommige bevolkingsgroepen vanuit hun levensovertuiging moeite hebben met bepaalde levenswijzen, maar blijf altijd respectvol richting de ander", was zijn boodschap.

Het hijsen van de vlag werd bijgewoond door een groot aantal raadsleden. Zij vinden dat de plechtigheid wat meer body mag krijgen. "Misschien een ontbijt erachteraan", gooide Serena Rodenburg (SP) een balletje op. "Maak er het feest van de diversiteit van", stelde Sepp Pouwels (VVD) voor. "Die diversiteit, de vrijheid om anders te zijn, is een groot goed in ons land. Koester en vier dat ook."

Meer berichten